Pobuda za sklic skupne izredne seje občinskih svetov občin v Slovenski Istri s točko “Odprimo šole”

Spoštovani župani občin v Slovenski Istri,

Pred dnevi ste g. Bržan, g. Markočič in g. Zadković Vlado RS pozvali naj s stroko vnovič preverijo nujnost ukrepov zaprtja šol in vrtcev na območju Slovenske Istre. https://ekopercapodistria.si/nasi-kraji/zupani-kopra-izole-in-pirana-vlado-rs-pozvali-k-vnovicnemu-razmisleku-o-zapiranju-sol-in-vrtcev/


Vašo pobudo in poziv podpiramo, saj tudi sami ocenjujemo, da ostri ukrepi omejevanja zaradi epidemije Covid-19 povzročajo otrokom dolgoročne posledice na njihov razvoj in zdravje. Menimo, da izobraževanje na daljavo je neučinkovito in škodljivo. Bojimo se, da bo čez nekaj let govora o »korona generaciji«, a takrat bo že prepozno, zato je potrebno narediti spremembe še danes.


Kljub vašemu hvalevrednem dopisu Vladi RS ugotavljamo, da ni dosegel svoj namen. Spremenilo se ni nič. Šole ostajajo danes zaprte. Je pa vikend pokazal, da imajo starši in otroci dovolj nehumanih ukrepov in si želijo pouk v šolah. Zgodili so se mirni protesti v Kopru, Portorožu in drugod po Sloveniji.

Spoštovani župani! S tem dopisom vam dajemo pobudo za sklic skupne izredne seje občinskih svetov občin v Slovenski Istri. Vaša pobuda Vladi RS je potrebna širše politične podpore. Verjamemo, da bomo občinske svetnice in svetniki podprli prizadevanja, da se šole in vrtci takoj odprejo in vzpostavi normalen (nekoč običajen) vzgojni in izobraževalni pedagoški proces.

 
V pričakovanju vašega odziva in skorajšnjega sklica skupne občinske seje vas lepo pozdravljamo.Vida Gračnar, v.d. predsednica
Oljka – stranka slovenske Istre