Javni poziv: Zahteva za prepoved prevoza nevarnih snovi na železniški progi Divača-Koper

Železniška nesreča pri Hrastovljah, v kateri je v zemljo iztekla neznana količina kerozina, je rdeči alarm za vse odgovorne v državi, od predsednika vlade in pristojnih ministrov. Izlitje kerozina na vodovarstvenem območju namreč grozi, da bo Slovenska Istra, ki se napaja iz Rižanskega vodovoda, ostala brez pitne vode. To pa predstavlja neposredno grožnjo za 90 tisoč domačinov.

V stranki Oljka že leta opozarjamo na problematiko pitne vode v Istri. Naša regija je edina v Sloveniji, ki razpolaga z enim samim vodnim virom in še ta ne zadovoljuje vseh njenih potreb. Še večjo nevarnost predstavlja odslužena železniška proga Divača-Koper, ki ne ogroža le naravnega okolja in domačinov ob progi, temveč – kot se je ob sedanji ekološki katastrofi jasno pokazalo – celo pitno vodo!

V stranki Oljka smo globoko zaskrbljeni nad mlačnim odzivom države s predsednikom vlade Marjanom Šarcem na čelu. Glede na razsežnost katastrofe bi bilo najmanj, kar bi lahko pričakovali, prepoved prevoza nevarnih tovorov po progi Divača-Koper. A tega od nikogar, ki bi to lahko storil, še nismo slišali. Kot da bi bili gospodarski interesi postavljeni pred varnost, zdravje in potrebe državljanov! In vendar je pravica do čiste in zdrave pitne vode zapisana v našo ustavo, gre torej za elementarno človekovo pravico.

V stranki Oljka zato pozivamo vodstvi Luke Koper in Slovenske železnice ter vse pristojne na ministrstvih s premierom Šarcem na čelu, da TAKOJ prepovedo prevoz nevarnih snovi na že davno dotrajani železniški progi Divača-Koper.

Obenem zahtevamo, da pristojno ministrstvo nemudoma zagotovi finančna sredstva za izgradnjo alternativnega vodnega vira rižanskemu. Samo tako bo Istra dobila to, kar že imajo drugi deli Slovenije in ji po ustavi tudi pripada.