EFA z novim vodstvom na Evropske volitve

Evropska svobodna zveza (EFA - European Free Alliance) je 12.-14. maja 2022 v Las Palmas (Gran Canaria), skupaj z regionalno politično stranko Nueva Canarias, organizirala (volilno) generalno skupščino. Skupščina je v tridnevnem zasedanju med ostalim izvolila novo vodstvo, v katerem bo sedel tudi mag. Patrik Peroša, generalni sekretar Oljke. Novo vodstvo bo v svojem mandatu (2022-2025) izpeljalo vse potrebne postopke za sodelovanje na volitvah za v Evropski parlament.

Skupščino se je odprla s konferenco na temo: Pravica do samoodločbe v zahodni Sahari, zadnji evropski koloniji. Izzivi in ključna dejstva«. Skupščina je v nadaljevanju potrdila nove člane evropske politične stranke EFA (Andulacía por Sí, Més per Menorca in Union Valdôtaine), ki sedaj šteje 50 regionalnih strank. 

Bureau Members Photo1 22 25

Glavni del skupščine je bil osredotočen na spremembe in dopolnitve Statuta, potrditev finančnih in vsebinskih poročil za leto 2021 ter programa dela in finančnega načrta za leto 2023. Izvedene so bile tudi volitve za izvršni odbor; skupščina je podelila še en mandat dosedanji predsednici Loreni Lopez de Lacalle (iz politične stranke Eusko Alkartasuna – Španija) in generalnem sekretarju Jordi Solé Ferrando (Esquerra Republicana de Catalunya – Španija). V novem izvršnem odboru bo tudi generalni sekretar Oljke. »Veseli me, da so mi delegati predstavniki političnih strank iz vseh koncev Evrope zaupali svoj glas ter tako omogočili, da ima Oljka – stranka Slovenske Istre svojega predstavnika v izvršnem odboru. Oljka ima sedaj možnost vpliva na oblikovanje evropskih politik, predvsem pa bo olajšana izmenjava dobrih praks na področju oblikovanja regij oz. pokrajin, kar lahko pripomore k zagovarjanju regije Istra.«, je povedal mag. Patrik Peroša ob nedavni izvolitvi. 

Perosa

Skupščina se je zaključila z EFA forumom o evropskih otoških regijah s ciljem, da se vzpostavi sodelovanje in izmenja dobre prakse političnih strank, ki delujejo na otokih (Sardinija, Korzika, Baleari, Kanarski, Frizija, Aland, Škotski itd.) ter oblikuje skupne politike na področjih (kot npr. transport, energija, okolje itd.) kjer ima tamkajšnje prebivalstvo največ izzivov.