Javni pozivi ministrici za infrastrukturo glede drugega tira

Gradnja drugega tira Koper-Divača še naprej buri duhove, in sicer predvsem zaradi dvomov glede dvotirnosti nove proge ter še nejasnih in nedorečenih virov financiranja.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek sicer zatrjuje, da bo nova proga Koper-Divača dvotirna, ni pa jasno, kdaj naj bi se to zgodilo. Sedanji projekt namreč predvideva gradnjo nove enotirne proge in povečanje servisnih cevi v treh največjih predorih, in prav slednje naj bi bilo zagotovilo, da bomo nekoč, nejasno kdaj sicer, dočakali novo dvotirno progo Koper-Divača.

Prebivalci Kraškega roba, ki jih izgradnja dvotirne proge najbolj neposredno zadeva, so razočarani. Tudi v poročilu komisije za spremljanje gradnje drugega tira, ki jo je ustanovila MO Koper, je namreč razvidno, da je dvotirnost nove proge pod velikim vprašajem, ukinitev stare pod Kraškim robom pa potisnjena v megleno prihodnost.

Še bolj problematičen naj bi bil investicijski program gradnje drugega tira, ki ga je vlada januarja potrdila, še danes pa javnost nima vpogleda vanj. Iz kritičnih opozoril, ki prihajajo iz opozicijskih vrst, združenj civilne družbe, a tudi nekaterih državnih institucij, kot so Fiskalni svet, Računsko sodišče in Protikorupcijska komisija, pa je razbrati strah, da stoji finančna konstrukcija na trhlih nogah in da bomo na koncu tako ali drugače drugi tir v celoti plačali davkoplačevalci.

»V Oljki stranki Slovenske Istre podpiramo izgradnjo drugega tira – dvotirne proge. Podpiramo ga tudi iz stališča, da je potrebno zaščititi vodovarstveno območje preko katerega sedaj poteka železniška povezava z Evropo. Kot je bilo že večkrat omenjeno je vsaka nadaljnja uporaba starega tira lahko potencialna nevarnost za okolje. Ne smemo pozabiti na požare, ki nastanejo kot posledica zaviranja vlakov. Gradnja drugega tira in oprema naj bo taka, da bo dovoljevala večje hitrosti (250-300 km/h). Res bo nekoliko dražja, vendar ob dejstvu da se mobilnost v razvitem svetu usmerja na železnico, je upravičena, razvojno in ekološko usmerjena. Gospodarna gradnja je tista, ki je projecirana za prihodnost in ne na sedanjost.« pravi Valter Krmac, predsednik Oljke.

Ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek pozivamo, da čim prej predstavi investicijski program in jasno odgovori na dileme in dvome, ki so se razširili v javnosti. Pričakujemo tudi jasen odgovor na vprašanje, kdaj bo zgrajen še drugi tir na novi trasi in s tem dokončno ukinjena stara proga Koper-Divača.