Javna pobuda: Naj občani odločijo o vsebini koprskega otoka

Spoštovani župan Aleš Bržan,

Na vašem facebook profilu smo zasledili novico https://www.facebook.com/ZupanMOK/posts/388775126592695 v zvezi z izborom skulpture, ki naj bi krasila novonastali umetni otok v Žusterni. Sodeč po komentarjih občank in občanov, navedena skulptura naj ne bi najbolje upodabljala spomina na »Kozji« otok Capris kakor se tudi naj ne bi najbolje zlivala z okolico, kot ste tudi sam zapisal. Tudi v Oljki LO Koper smo nad izborom precej zadržani, skulptura »Koza« avtorjev 3biro d.o.o. in Žurbi EKO d.o.o. nas ne prepriča.

Nedavno se je zaključil izbor imena za koprsko maskoto; kozico in kozlička so občanke in občani poimenovali Pina in Pino. Postopek, ki ga je vodil Zavod za mladino, kulturo in turizem, je bil po naši oceni primeren. Zavod je skozi javni natečaj pridobil več kot 300 različnih predlogov za žensko in moško poimenovanje koprskih maskot. Nato je komisija v finalni izbor uvrstila tri imena, o finalnih imeni je odločalo občinstvo. (povzeto: https://www.google.com/url?q=https://visitkoper.si/kozji-maskoti-sta-pina-in-pino/&source=gmail&ust=1651743688105000&usg=AOvVaw1b77bb9iyr211rG5pJ_sbw">https://visitkoper.si/kozji-maskoti-sta-pina-in-pino/)

Podajamo vam pobudo, da tudi v primeru skulpture, ki naj bi krasila novonastali umetni otok v Žusterni, odločajo občanke in občani Mestne občine Koper. V Oljki podpiramo, da o tako pomembni pridobitvi odloča ljudstvo in ne zgolj strokovna komisija, ki ste jo enostransko imenovali. Naj ljudstvo pove, katero skulpturo si želi oz. če si sploh karkoli dodatnega na tem otoku želi. Po naši oceni je to demokratičen postopek dolgoročno naravnanega urejanja prostor, po meri občank in občanov.

S spoštovanje,

Vida Gračnar, predsednica

Lokalni odbor Koper

Oljka – stranka Slovenske Istre