Pobuda o preučitvi smiselnosti preimenovanja osnovne šole Koper

V letu 2006 je svoja vrata odprla nova osnovna šola Koper, ki je nadomestila takratni dve šoli v mestu poimenovani po narodnih herojih : OŠ Pinka Tomažiča (zgrajena 1962, zrušena 2005) in OŠ Janka Premrla – Vojka (1950-2008). Za izgradnjo nove šole je bil potreben celo referendum, saj je bilo deljeno javno mnenje glede primernosti tako velike šole. Ali je bila odločitev o taki veliki šoli dobra ali ne, lahko danes povedo starši in šolarji, ki so del svojega življenja preživeli z Osnovno šolo Koper.

ospinkatomazic

Zrušitev dveh osnovnih šol za izgradnjo ene velike pa je »odneslo« tudi nekdanja poimenovanja, saj nova šola nosi ime »Koper«. V sredo, 15. decembra bo natanko 80 let od smrti narodnega heroja Pinka Tomažiča, ki je bil skupaj z Viktorjem Bobkom, Ivanom Ivančičem, Simonom Kosom in Ivanom Vadnalom ustreljen na openskem strelišču leta 1941.

 

V Lokalnem odboru Oljka Koper menimo, da je napočil čas za strokovno razpravo glede možnosti preimenovanja Osnovne šole Koper. S tem se predvsem omogoči, da se odpre razprava o možnosti poprave krivic, ki so bile storjene v času rušitve dveh in izgradnje ene osnovne šole v mestu Koper. »Pozivamo župana Mestne občine Koper, da imenuje strokovno komisijo, ki bo obravnavala primernost preimenovanja osnovne šole Koper po narodnem heroju Pinku Tomažiču in / ali Janku Premrlu – Vojku.«, pravi Vida Gračnar, predsednica Oljke.

oskoper

V spomin na padlega heroja pod streli fašistov, bosta (jutri, v sredo 15. 12. 2021 ob 15h v Hlavatyjevem parku) Vida Gračnar, predsednica Oljke in mag. Patrik Peroša, generalni sekretar Oljke položila venec ob spomenik Pinka Tomažiča.