POBUDA – Izgradnja južne tribune na stadionu Bonifika Koper

V zadnjih dneh potekajo usklajevanja glede sprememb proračuna Mestne občine Koper za leto 2022. Lokalni odbor Oljke je aktiven pri podajanju predlogov dopolnitev proračuna, med katere sodi tudi javno podana pobuda za izgradnjo južne tribune na koprskem nogometnem stadionu Bonifika.

Pred leti se je veliko govorilo o nadgradnji stadiona s ciljem igranja večjega števila mednarodnih klubskih in reprezentančnih tekem v Kopru, kar pripomore tudi športnem turizmu. Izgradnja tribune pomeni tudi možnost zagotovitve drugih vsebin pod tribuno kot npr. novi vrtec ali športne dvorane za individualne športe.

O posredovani pobudi županu Mestne občine Koper si lahko preberete v nadaljevanju.

POBUDA – Izgradnja južne tribune na stadionu Bonifika Koper

Spoštovani župan Aleš Bržan,

Pred leti smo vsi skupaj ugotovili, da koprski stadion ne ustreza nekaterim kriterijem UEFA za gostovanje pomembnejših mednarodnih tekem tako na klubskem kot reprezentančnem nivoju.

Stadion Bonifika ima po UEFA standardu trenutno priznano »kategorijo 2«. V UEFA klubskih tekmovanjih (UEFA liga prvakov - UCL, UEFA liga Evropa – UEL in UEFA konferenčna liga - UECL) to  zadošča zgolj za predtekmovalni del (prvi in drugi kvalifikacijski krog).

Za tretji krog v predtekmovanju UCL ter tretji in četrti krog v UEL in UECL je potrebna klasifikacija stadiona s »kategorijo 3«., za kar se zahteva kapaciteta najmanj 4.500 sedežev, kar pa stadion trenutno ne zadovoljuje, saj ima 3.250 sedežev (ob upoštevanju tudi C1 in C2 nepokrito južno tribuno).

Že pri organizaciji UEFA Evropskega nogometnega prvenstva do 21 let smo ugotovili, da za gostovanje tako pomembnega dogodka je potrebna nova zidana pokrita južna tribuna (ob osnovni šoli Koper), ki bi imela najmanj 1.700 sedežev za gledalce, poleg tega še 140 sedežev za VIP goste in 60 za medije (skladno z UEFA pravilnikom o infrastrukturi stadionov). Evropsko prvenstvo je bilo lahko uspešno organizirano na obstoječi infrastrukturi, ker ni bilo gledalcev (zaradi ukrepov za zajezitev širjenja epidemije COVID-19), v normalnih razmerah pa se verjeto ta del prvenstva sploh odigral v Kopru. 

Nogometni klub Koper letos izjemno uspešno nastopa v 1.slovenski nogometni ligi (Prva liga Telemach). Že dalj časa je na samem vrhu lestvice. Vsi se nadejamo, da se bo Koper uvrstil v UEFA klubska tekmovanja, ki se pričnejo v začetku julija 2022 in da bi koprski stadion tako že naslednje poletje gostil kvalifikacijske tekme za ligo prvakov ali katero od preostalih dveh UEFA tekmovanj.

Z željo, da bo teh mednarodnih tekem v Kopru že naslednje poletje, je potrebno koprski stadion ustrezno nadgraditi, predvsem pa povečati kapaciteto stadiona. Neizpolnjevanje UEFA kriterijev pomeni, da bi se lahko določene tekem morale igrati v Ljubljani ali celo dlje od nje, kar si pa Koprčanke in Koprčani ne zaslužijo.

Nemudoma je zatorej potrebno pristopiti k izgradnji nove južne tribune, ki smo jo v začetku tega mandata vsi zagovarjali. Nova tribuna pomeni tudi priložnost vzpostavitve drugih vsebin pod tribunu kot npr. novi vrtec ali pa dvorane za individualne športe (borilni športi, plesna dejavnost itd.), hkrati garderobe za mlajše nogometne kategorije. Večji stadion odpira vrata za še več reprezentančnih tekme v Kopru, kar pomembno prispeva tudi k športnem turizmu.

Podajamo pobudo, da se v spremembe proračuna za leto 2022 vnese projekt izgradnje južne tribune na koprskem nogometnem stadionu Bonifika (leto 2022 faza I. – pokrita tribuna in sedeži in leto 2023 faza II. – dokončanje in oprema prostorov pod novo tribuno).

Oljka – stranka Slovenske Istre

Lokalni odbor Koper