Za enakopravno Evropo VSEH narodov

Glavna tema letošnje generalne skupščine Evropske svobodne zveze (EFA – European Free Alliance, od 7. do 9. marca), katere polnopravna članica je od letos tudi Oljka, so bile majske evropske volitve. Na generalni skupščini je bilo sprejetih 13 pobud in sedem deklaracij, najpomembnejša razprava pa se je vrtela okoli izstopa Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Za evropske regionalne stranke, združene v EFA bodo letošnje volitve že devete po vrsti, prvič pa so se v Zvezi odločili za skupnega nosilca liste. To bo Oriol Junqueras, nekdanji katalonski podpredsednik, ki mu skupaj z drugimi člani nekdanje katalonske vlade sodijo zaradi poskusa odcepitve Katalonije od Španije in upora zoper osrednjo oblast. Odločitev o skupnem kandidatu je bila na neki način pričakovana, saj je primer spodletelega poskusa katalonske osamosvojitve močno pretresel podobo Evrope, ki naj bi zagotavljala svobodo in pravico do samoodločbe vsakemu narodu, tudi manjšinskemu.

Geslo letošnje predvolilne kampanje članic EFA je »Zgradimo Evropo VSEH narodov« in odseva dogajanje v Evropi, ki ne gre v smeri večje demokratizacije in enakopravnosti narodov in regij, temveč prav nasprotno. Zaznati je prebujanje nestrpnosti, trdo roko globoke države in njenih represivnih organov, kar pa je najhuje, evropske institucije ostajajo ob očitnih kršitvah pravic narodov in s tem človekovih pravic povsem neodzivne. Vse več visokih funkcionarjev v evropskih institucijah se namreč raje zavzema za »nacionalne interese« držav članic kot pa za temeljne vrednote in pravice njenih državljanov.

Druga ključna tema skupščine je bilo vprašanje izstopa Velike Britanije iz EU. Za EFA je usoda brexita ključnega pomena ne le zaradi kaotičnosti samega dogajanja in številnih neznank, povezanih z izstopom, temveč predvsem zaradi tamkajšnjih manjšinskih narodov. EFA močno podpira vse štiri britanske proevropske stranke v njihovem boju za pravice prebivalcev Škotske, Wallesa, Cornwalla in Yorkshira. Te pa so že napovedale, da se tudi ob morebitnem izstopu Velike Britanije iz EU ne bodo odpovedale članstvu v EFA. Zavedajo se, da živimo v burnih časih velikih sprememb in da je podpora Zveze njihovemu boju preveč dragocena, da bi se ji odpovedali. Poleg tega so negotovi časi, ki naplavljajo najrazličnejše populiste ter sproščajo nestrpnost in agresivnost, za regionalne stranke lahko tudi priložnost. In povezane so lahko bistveno močnejše.

Na generalni skupščini Zveze, ki združuje 46 regionalnih strank ter deluje v 19 državah Evropske unije in dveh zunaj nje, je bilo izvoljeno novo vodstvo. Nova predsednica je Lorena Lopez de Lacalle iz Baskije, v 13-članskem vodstvu pa je šest žensk, kar je največji delež žena v vodstvu Zveze doslej.