100 let množičnih uporov proti fašizmu

"Spoštovani g. župan, dragi Marežgani in Marežganke, prijatelji in znanci,

Rad sem se odzval Vašemu prijaznemu povabilu, naj se udeležim današnje slovesnosti in se skupaj z Vami spomnim na majske dni daljnega leta 1921. Takrat so prebivalci Marezig pokazali vso svojo odločnost. Branili so politično demokracijo, ker so branili pravico do svobodnega glasovanja na volitvah v poslansko zbornico. Uprli so se grobemu nacionalističnemu nasilju, ki so ga že takrat uprizorili italijanski fašisti. To je bil prvi upor zoper nevarnost, ki je takrat že ogrožala evropsko demokracijo. Potek takratnih dogajanj je zelo natančno opisan v krajevnem zborniku Marezige-simbol upora in v knjigi Janeza Kramarja Marezige-trdnjava slovenstva v Istri 1861-1930. Pod geslom Marežganski upor je dobil marežganski pogum svoj prostor tudi v elitni Enciklopediji Slovenije. Znani so vsi junaški ljudje in vemo, kako se je končal sramotni tržaški proces zoper uporne Marežgane leta 1923.

Na to vašo slovesnost nisem prišel samo zato, da bi izrazil svoje občudovanje in spoštovanje vaši veliki zgodovini in vašemu uporništvu za ohranitev slovenstva v časih fašističnega terorja. Želim povedati več. Marežgani in Marežganke ste bili uporniški otok v takratnem evropskem prostoru, v katerem so si politiki še vedno zatiskali oči in bežali od spoznanja, kaj prinašata v Evropo vstajajoča italijanski fašizem in nemški nacizem. Vaši predniki so v spopadu s tem političnim zlom povsem osamljeni tvegali vse, svoja življenja in imetje, pa tudi prihodnost svojih potomcev. Niso oklevali in zato od nas zaslužijo več kot le hvaležen spomin. Od nas pričakujejo tudi odgovornost do vrednot, ki so jih branili. To pa so svoboda, svoboda posameznika in skupnosti, tudi narodne, politična demokracija, strpnost in razumevanje med ljudmi ne glede na različna politična, duhovna in socialna pripadanja.

Te vrednote so tudi dandanes del celote evropskih demokratičnih vrednot.

In v njih je vtkan tudi upor Marezig. Želim Vam, da bi ob spominjanju na svojo veliko preteklost tudi današnji dan in vse prihodnje doživljali kot prijazne za Vas in Vaše potomstvo. Marezige so bile in ostajajo del svetle slovenske zgodovine uporništva in na njej zrasle slovenske samozavesti. So del evropskega uporništva in boja za demokracijo. Zato vabim prav vse ljudi dobre volje, da združimo svoja znanja, moč in voljo in prizadevanja, da bi se naši zanamci z veseljem in spoštovanjem spominjali našega dela in naših prizadevanj, da bi oni živeli bolje in v bolj prijaznih okoliščinah, kot živimo danes mi."

Del govora nekdanjega predsednika Republike Slovenije, g. Milana Kučana ob 80. obletnici Marežganskega upora. Kljub temu, da je minilo 20 let je vsebina še vedno aktualna.

 

Spoštovane občanke in občani Mestne občine Koper, prejmite tople čestitke ob občinskem prazniku.

Vida Gračnar, predsednica Oljke Koper