POBUDA ZA PROSTORSKO UREDITEV OBMOČJA OB STADIONU – ŠPORTNO PRIREDITVENI CENTER

Oljka Koper si je v zadnjem desetletju prizadevala za izgradnjo večje mestne garažne hiše s približno 3000 parkirnimi mesti na veliki parkirni površini ob mestnem stadionu in predvsem neposredno ob vstopu v mesto. Še danes verjamemo, da bi to bila najboljša rešitev mirujočega prometa v Kopru, saj je lokacija enostavno in hitro dostopna iz hitre ceste H5/H6 Bertoki-Izola ter v neposredni bližini mestnega središča in drugih pomembnih točk v Kopru. V 10-15 minutah je možen peš dostop do katerekoli točke v mestu, sploh z ustreznimi javnimi (električnimi) prevoznimi sredstvi (skiro, kolo, skuter, avtobus ipd.) bi bilo vse še veliko lažje.

Glede na to, da naj bi bile v kratkem zgrajeni dve javni (Muzejski trg in za Barko) in ena zasebna garažna hiša (na Ferrarski ulici) bo verjetno parkirna problematika v veliki meri odpravljena. V Oljki Koper smo pripravili novo pobudo za prostorsko ureditev sedanjega parkirnega območja ob stadionu, ki vsaj delno odpravlja določene pomanjkljivosti v koprskem športu obenem pa na novo odpira prireditveno prizorišče. Zamisel je usmerjena v izgradnjo športno-prireditvenega centra.

 

Kompleks ŠPC zajema dva večja objekta, ki sta v parterju povezana s streho, pod površjem pa s podzemno dvoetažno garažno hišo z več kot 800 parkirnimi mesti. Poleg parkirnih površin, je v tem podzemnem prostoru predviden bowling center s 16 stezami.

Prvi (večji) objekt je večnamenska dvorana neposredno ob stadionu, ki je namenjena tako športu kot prireditvam. Arena Bonifika in telovadnica Osnovne šole Koper že dalj časa »pokata« po šivih, saj v njih poleg šolskega programa domujejo štiri prvoligaški klubi (Rokometni društvo Koper 2013, Žensko univerzitetno rokometno društvo Koper, Odbojkarski klub Koper in Košarkarski klub Koper Primorska). Zaradi pomankanja prostih terminov, klubi ne izvajajo zadostno količino treningov za kakovosten razvoj svoje športe panoge. Večkrat se zgodi, da ostanejo celo brez termina, saj Arena Bonifika in telovadnica OŠ Koper gostita prireditve.

 

Nova večnamenska dvorana bi tako imela tri igrišča standardne dimenzije 40mx20m, kjer bi lahko dvoranski športi imeli svoje treninge in njihove mlajše selekcije tekmovanja. Najpomembnejša pridobitev pa je vsekakor druga namembnost te večnamenske dvorane. Gre za možnost organizacije raznih večjih športnih, kulturnih, družabnih ter drugih prireditev, festivalov in sejmov (kot npr. Primorski sejem, dnevi kmetijstva Slovenske Istre, sladka Istra, koncerti, brucovanja, maturantski plesi, Koper na dlani, Eurofest, evropska in svetovna športna prvenstva itd.). Glede na količino kvalitetnih prireditev, ki jih Koper gosti vsako leto, je prireditvena dvorana nujno potrebna.

Drugi (višji) objekt ravno tako rešuje prostorsko stisko določenih športnih panog, ki trenutno nimajo na voljo ustreznih javnih športnih objektov. V pritličnem (dvovišinskem) delu stavbe so predvideni tri večje (za: borilne športe, vodene vadbe, plesno dejavnost ipd.) ter in dve manjši telovadnici (za: namizni tenis in skvoš). V tem pritličnem delu so tudi predvidene športne trgovine in gostinski obrati prilagojeni športnem programu, kjer bi se igral pikado, ročni nogomet, bilijard, šah ipd.

 

V nadstropju nad telovadnicami dobijo športna društva svoje klubske prostore, saj razen izjem jih velika večina trenutno nima. Klubi bi tako dobili opremljene pisarne za svoje redno delovanje, pri čemer bi za tečaje, izobraževanja in druženja souporabljali sejne sobe in učilnice.

 

V višjih nadstropjih je predviden športnih hotel, ki bi služil športnikom, ki pridejo v Koper na tekmovanja in priprave, kakor tudi športnikom iz drugih krajev, ki igrajo v lokalnih klubih. Zadnje nadstropje je namenjeno restavraciji, s prilagojeno hrano in pijačo za športnike.

Kompleks ŠPC bo tudi smiselno prometno povezan, saj so na ploščadi poleg avtobusne postaje predvidene površine za parkiranje in izposojo navadnih in električnih: skirojev, skuterjev, koles in manjših avtomobilov. Veliko bo tudi zelenih površin in klopi za sedenje in počitek.

 

Vida Gračnar, predsednica Oljka Koper

mag. Patrik Peroša, generalni sekretar Oljke