DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Podpiramo samostojno pokrajino Slovenska Istra
Istra
Torek, 20 avgust 2019

Septembra se pripravlja uradna predstavitev novega predloga o decentralizaciji oz. regionalizaciji Slovenije, že zdaj pa so znani nekateri njegovi glavni obrisi. Iz predloga tudi že jasno izhaja, kakšna naj bi bila podoba naše regije oz. pokrajine.

V stranki Oljka pozdravljamo vse korake, ki vodijo k uresničitvi pokrajin kot pomembnega elementa lokalne samouprave. To je tudi eden temeljnih elementov našega političnega programa. Kot stranka, ki odraža življenje in želje ljudi v Slovenski Istri, se želimo dejavno vključiti v iskanje najboljših rešitev. Tudi zato, ker v trenutnem predlogu pokrajinske razdelitve vidimo kar nekaj pomanjkljivosti.

Slovensko Istro sedanji predlog vključuje v t.im. Primorsko-notranjsko pokrajino. Njen sedež naj bi bil v Kopru, sedež pokrajinskega sveta v Postojni, sedež sveta občin pa v Sežani.

V stranki Oljka se s tovrstno povezavo v nobenem primeru ne strinjamo. Problematično je seveda povezovanje z notranjsko regijo, s katero Istra nima veliko skupnega. Edina zgodovinska vez z notranjsko regijo je namreč Rapalska meja, kar pa je najbolj tragičen trenutek v zgodovini zahodne Slovenije.

V stranki Oljka zato predlagamo, da se oblikuje samostojna – pokrajina Slovenska Istra. Slovenska Istra je zelo posebna pokrajina. Najprej zato, ker imamo tu morje. Ta nas opredeljuje podnebno, gospodarsko in kulturno-zgodovinsko. Podnebno zato, ker opredeljuje rastje in ljudski temperament. Tu so doma vino in oljke, rožmarin in sivka. Istra je stičišče kultur in jezikov; zaznamovali sta jo Beneška republika s svojim svetovljanstvom in Avstro-ogrska monarhija s svojo strogostjo in redom, če naj ostanemo pri najpomembnejših. Prepletanje narodov in kultur v zgodovini nas je naučilo strpnosti in gostoljubja. Zato so Istrani ljudje, ki se zavedajo pomena drugačnosti in bogastva različnosti. Tudi zato je v Istri dvojezičnost nekaj samoumevnega in dobrodošlega.

Iz tako uglašenega okolja raste tudi istrsko gospodarstvo. Morje nam daje zaposlitve, hrano in opredeljuje eno glavnih gospodarskih dejavnosti – turizem. V Istri smo že zgodaj razumeli, da turizem ni zgolj dirka za zaslužkom; Pomembno je, da gostje odhajajo iz Istre zadovoljni – le taki se potem radi vračajo. Turizem pa ni le morje, temveč prav tako podeželje. Trajnostni razvoj in skrb za okolje ponujata kvaliteto bivanja, ki temelji na lokalni samooskrbi, integraciji podeželja in bogatih virih turistične ponudbe.

To je Istra – dežela bogate kulture, ki iz generacije v generacijo ohranja dragoceno tradicijo, znanje ter naravno in socialno dediščino svojega prostora.

Zakaj torej Istro potiskati proti notranjosti države in jo povezovati z Notranjsko regijo, s katero ima skupnega malo ali nič. Če s kom, naj se Istra poveže v pokrajino s Krasom in Brkini, s katerima nas povezujejo zgodovina, ki nas je tudi politično zaznamovala, gospodarstvo, ki v vseh treh območjih teži k morju, in meje, ki so bile včasih breme, a so nas prav zato naučile sožitja in strpnosti.

V stranki Oljka razumemo sedanji predlog regionalizacije kot grobo poseganje v Istro, kot jo dojemajo in živijo njeni prebivalci. Predlog je po naši oceni za Primorce celo ponižujoč, saj ga razumemo kot poskus razbijanja močne in klene Primorske. Zato je za stranko Oljka sedanji predlog nesprejemljiv in se bomo proti njemu borili z vsemi svojimi močmi. Seveda bomo pri tem v prvi vrsti prisluhnili volji prebivalcev Istre. Prepričani pa smo, da bo med njimi obveljal vsaj eden od naših predlogov za regijo, torej pokrajina Slovenska Istra ali pokrajina Slovenska Istra, Kras in Brkini ali velika pokrajina Primorska.

Valter Krmac, predsednik

 
Vrnimo Kopru Koprsko noč
Koper
Četrtek, 08 avgust 2019

V koprskem lokalnem odboru stranke Oljka predlagajo, da se Kopru povrne blagovna znamka »Koprska noč«. Čeprav je bila letošnja osrednja prireditev mesta - Rumeno-modre noči, uspešna in odmevna, ji po oceni lokalnega odbora manjka duša, tisti žar, ki ga premoreta Koper in njegovo prebivalstvo.

»Vsi dobro poznamo zaplet v zvezi z imenom prireditve »Koprska noč«. Najprej je ime leta 2001 zaščitilo Turistično društvo Koper, kasneje, leta 2014 pa ga je prevzelo podjetje Parametrik d.o.o. v lasti Aleša Vilerja. Aleš Viler je glasbenik in poslovnež, pred kratkim je na območju nekdanjega Kemiplasa odprl koncertno prizorišče Music park Dekani – Bivje. Verjamem, da bo kot domačin čutil pripadnost do svojega kraja in bo Mestni občini Koper vrnil ime.« pravi Vida Gračnar, predsednica Lokalnega odbora Koper.

Kar zadeva same prireditev, Gračnarjeva ocenjuje, da bi se morali vanjo aktivneje vključevati bistveno večje število domačih izvajalcev, tako kot ustvarjalci in izvajalci programa kot ponudniki gostinskih in drugih storitev. »Z večjim deležem lokalnih, istrskih ponudnikov storitev bi dogodku dodali tistega duha, ki ga z leti postopoma izgublja, obiskovalcem pa prikazali vse bogastvo našega kraja, od gastronomske in enološke ponudbe do pestrega športnega, kulturnega in zabavnega programa za vse generacije kakor tudi tradicionalno nedeljsko tombolo.« meni Gračnarjeva.

Vračanje tradicije Kopru pomeni bogatenje njegove podobe in prenašanje njegovih vrednot na številne obiskovalce, ki se te prireditve udeležujejo od blizu in daleč. V koprskem lokalnem odboru stranke Oljka so zato prepričani, da bi k temu prispevala tudi vrnitev imena Koprska noč. Občinska svetnica Mestne občine Koper, Vida Gračnar bo v okviru naslednje seje občinskega sveta tudi formalno podala predlog, da občina pristopi k postopku pridobitve blagovne znamke »Koprska noč«.

 Vida Gračnar, predsednica

Lokalni odbor Koper

 
Javni poziv: Zahteva za prepoved prevoza nevarnih snovi na železniški progi Divača-Koper
Istra
Sreda, 03 julij 2019

Železniška nesreča pri Hrastovljah, v kateri je v zemljo iztekla neznana količina kerozina, je rdeči alarm za vse odgovorne v državi, od predsednika vlade in pristojnih ministrov. Izlitje kerozina na vodovarstvenem območju namreč grozi, da bo Slovenska Istra, ki se napaja iz Rižanskega vodovoda, ostala brez pitne vode. To pa predstavlja neposredno grožnjo za 90 tisoč domačinov.

V stranki Oljka že leta opozarjamo na problematiko pitne vode v Istri. Naša regija je edina v Sloveniji, ki razpolaga z enim samim vodnim virom in še ta ne zadovoljuje vseh njenih potreb. Še večjo nevarnost predstavlja odslužena železniška proga Divača-Koper, ki ne ogroža le naravnega okolja in domačinov ob progi, temveč – kot se je ob sedanji ekološki katastrofi jasno pokazalo – celo pitno vodo!

V stranki Oljka smo globoko zaskrbljeni nad mlačnim odzivom države s predsednikom vlade Marjanom Šarcem na čelu. Glede na razsežnost katastrofe bi bilo najmanj, kar bi lahko pričakovali, prepoved prevoza nevarnih tovorov po progi Divača-Koper. A tega od nikogar, ki bi to lahko storil, še nismo slišali. Kot da bi bili gospodarski interesi postavljeni pred varnost, zdravje in potrebe državljanov! In vendar je pravica do čiste in zdrave pitne vode zapisana v našo ustavo, gre torej za elementarno človekovo pravico.

V stranki Oljka zato pozivamo vodstvi Luke Koper in Slovenske železnice ter vse pristojne na ministrstvih s premierom Šarcem na čelu, da TAKOJ prepovedo prevoz nevarnih snovi na že davno dotrajani železniški progi Divača-Koper.

Obenem zahtevamo, da pristojno ministrstvo nemudoma zagotovi finančna sredstva za izgradnjo alternativnega vodnega vira rižanskemu. Samo tako bo Istra dobila to, kar že imajo drugi deli Slovenije in ji po ustavi tudi pripada.
 
Javni pozivi ministrici za infrastrukturo glede drugega tira
Koper
Sreda, 20 marec 2019

Gradnja drugega tira Koper-Divača še naprej buri duhove, in sicer predvsem zaradi dvomov glede dvotirnosti nove proge ter še nejasnih in nedorečenih virov financiranja.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek sicer zatrjuje, da bo nova proga Koper-Divača dvotirna, ni pa jasno, kdaj naj bi se to zgodilo. Sedanji projekt namreč predvideva gradnjo nove enotirne proge in povečanje servisnih cevi v treh največjih predorih, in prav slednje naj bi bilo zagotovilo, da bomo nekoč, nejasno kdaj sicer, dočakali novo dvotirno progo Koper-Divača.

Prebivalci Kraškega roba, ki jih izgradnja dvotirne proge najbolj neposredno zadeva, so razočarani. Tudi v poročilu komisije za spremljanje gradnje drugega tira, ki jo je ustanovila MO Koper, je namreč razvidno, da je dvotirnost nove proge pod velikim vprašajem, ukinitev stare pod Kraškim robom pa potisnjena v megleno prihodnost.

Še bolj problematičen naj bi bil investicijski program gradnje drugega tira, ki ga je vlada januarja potrdila, še danes pa javnost nima vpogleda vanj. Iz kritičnih opozoril, ki prihajajo iz opozicijskih vrst, združenj civilne družbe, a tudi nekaterih državnih institucij, kot so Fiskalni svet, Računsko sodišče in Protikorupcijska komisija, pa je razbrati strah, da stoji finančna konstrukcija na trhlih nogah in da bomo na koncu tako ali drugače drugi tir v celoti plačali davkoplačevalci.

»V Oljki stranki Slovenske Istre podpiramo izgradnjo drugega tira – dvotirne proge. Podpiramo ga tudi iz stališča, da je potrebno zaščititi vodovarstveno območje preko katerega sedaj poteka železniška povezava z Evropo. Kot je bilo že večkrat omenjeno je vsaka nadaljnja uporaba starega tira lahko potencialna nevarnost za okolje. Ne smemo pozabiti na požare, ki nastanejo kot posledica zaviranja vlakov. Gradnja drugega tira in oprema naj bo taka, da bo dovoljevala večje hitrosti (250-300 km/h). Res bo nekoliko dražja, vendar ob dejstvu da se mobilnost v razvitem svetu usmerja na železnico, je upravičena, razvojno in ekološko usmerjena. Gospodarna gradnja je tista, ki je projecirana za prihodnost in ne na sedanjost.« pravi Valter Krmac, predsednik Oljke.

Ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek pozivamo, da čim prej predstavi investicijski program in jasno odgovori na dileme in dvome, ki so se razširili v javnosti. Pričakujemo tudi jasen odgovor na vprašanje, kdaj bo zgrajen še drugi tir na novi trasi in s tem dokončno ukinjena stara proga Koper-Divača.

 
Za enakopravno Evropo VSEH narodov
Istra
Četrtek, 14 marec 2019

Glavna tema letošnje generalne skupščine Evropske svobodne zveze (EFA – European Free Alliance, od 7. do 9. marca), katere polnopravna članica je od letos tudi Oljka, so bile majske evropske volitve. Na generalni skupščini je bilo sprejetih 13 pobud in sedem deklaracij, najpomembnejša razprava pa se je vrtela okoli izstopa Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Za evropske regionalne stranke, združene v EFA bodo letošnje volitve že devete po vrsti, prvič pa so se v Zvezi odločili za skupnega nosilca liste. To bo Oriol Junqueras, nekdanji katalonski podpredsednik, ki mu skupaj z drugimi člani nekdanje katalonske vlade sodijo zaradi poskusa odcepitve Katalonije od Španije in upora zoper osrednjo oblast. Odločitev o skupnem kandidatu je bila na neki način pričakovana, saj je primer spodletelega poskusa katalonske osamosvojitve močno pretresel podobo Evrope, ki naj bi zagotavljala svobodo in pravico do samoodločbe vsakemu narodu, tudi manjšinskemu.

Geslo letošnje predvolilne kampanje članic EFA je »Zgradimo Evropo VSEH narodov« in odseva dogajanje v Evropi, ki ne gre v smeri večje demokratizacije in enakopravnosti narodov in regij, temveč prav nasprotno. Zaznati je prebujanje nestrpnosti, trdo roko globoke države in njenih represivnih organov, kar pa je najhuje, evropske institucije ostajajo ob očitnih kršitvah pravic narodov in s tem človekovih pravic povsem neodzivne. Vse več visokih funkcionarjev v evropskih institucijah se namreč raje zavzema za »nacionalne interese« držav članic kot pa za temeljne vrednote in pravice njenih državljanov.

Druga ključna tema skupščine je bilo vprašanje izstopa Velike Britanije iz EU. Za EFA je usoda brexita ključnega pomena ne le zaradi kaotičnosti samega dogajanja in številnih neznank, povezanih z izstopom, temveč predvsem zaradi tamkajšnjih manjšinskih narodov. EFA močno podpira vse štiri britanske proevropske stranke v njihovem boju za pravice prebivalcev Škotske, Wallesa, Cornwalla in Yorkshira. Te pa so že napovedale, da se tudi ob morebitnem izstopu Velike Britanije iz EU ne bodo odpovedale članstvu v EFA. Zavedajo se, da živimo v burnih časih velikih sprememb in da je podpora Zveze njihovemu boju preveč dragocena, da bi se ji odpovedali. Poleg tega so negotovi časi, ki naplavljajo najrazličnejše populiste ter sproščajo nestrpnost in agresivnost, za regionalne stranke lahko tudi priložnost. In povezane so lahko bistveno močnejše.

Na generalni skupščini Zveze, ki združuje 46 regionalnih strank ter deluje v 19 državah Evropske unije in dveh zunaj nje, je bilo izvoljeno novo vodstvo. Nova predsednica je Lorena Lopez de Lacalle iz Baskije, v 13-članskem vodstvu pa je šest žensk, kar je največji delež žena v vodstvu Zveze doslej.

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 Naslednja > Konec >>

.