DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Javni poziv: Zahteva za prepoved prevoza nevarnih snovi na železniški progi Divača-Koper
Istra
Sreda, 03 julij 2019

Železniška nesreča pri Hrastovljah, v kateri je v zemljo iztekla neznana količina kerozina, je rdeči alarm za vse odgovorne v državi, od predsednika vlade in pristojnih ministrov. Izlitje kerozina na vodovarstvenem območju namreč grozi, da bo Slovenska Istra, ki se napaja iz Rižanskega vodovoda, ostala brez pitne vode. To pa predstavlja neposredno grožnjo za 90 tisoč domačinov.

V stranki Oljka že leta opozarjamo na problematiko pitne vode v Istri. Naša regija je edina v Sloveniji, ki razpolaga z enim samim vodnim virom in še ta ne zadovoljuje vseh njenih potreb. Še večjo nevarnost predstavlja odslužena železniška proga Divača-Koper, ki ne ogroža le naravnega okolja in domačinov ob progi, temveč – kot se je ob sedanji ekološki katastrofi jasno pokazalo – celo pitno vodo!

V stranki Oljka smo globoko zaskrbljeni nad mlačnim odzivom države s predsednikom vlade Marjanom Šarcem na čelu. Glede na razsežnost katastrofe bi bilo najmanj, kar bi lahko pričakovali, prepoved prevoza nevarnih tovorov po progi Divača-Koper. A tega od nikogar, ki bi to lahko storil, še nismo slišali. Kot da bi bili gospodarski interesi postavljeni pred varnost, zdravje in potrebe državljanov! In vendar je pravica do čiste in zdrave pitne vode zapisana v našo ustavo, gre torej za elementarno človekovo pravico.

V stranki Oljka zato pozivamo vodstvi Luke Koper in Slovenske železnice ter vse pristojne na ministrstvih s premierom Šarcem na čelu, da TAKOJ prepovedo prevoz nevarnih snovi na že davno dotrajani železniški progi Divača-Koper.

Obenem zahtevamo, da pristojno ministrstvo nemudoma zagotovi finančna sredstva za izgradnjo alternativnega vodnega vira rižanskemu. Samo tako bo Istra dobila to, kar že imajo drugi deli Slovenije in ji po ustavi tudi pripada.
 
Javni pozivi ministrici za infrastrukturo glede drugega tira
Koper
Sreda, 20 marec 2019

Gradnja drugega tira Koper-Divača še naprej buri duhove, in sicer predvsem zaradi dvomov glede dvotirnosti nove proge ter še nejasnih in nedorečenih virov financiranja.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek sicer zatrjuje, da bo nova proga Koper-Divača dvotirna, ni pa jasno, kdaj naj bi se to zgodilo. Sedanji projekt namreč predvideva gradnjo nove enotirne proge in povečanje servisnih cevi v treh največjih predorih, in prav slednje naj bi bilo zagotovilo, da bomo nekoč, nejasno kdaj sicer, dočakali novo dvotirno progo Koper-Divača.

Prebivalci Kraškega roba, ki jih izgradnja dvotirne proge najbolj neposredno zadeva, so razočarani. Tudi v poročilu komisije za spremljanje gradnje drugega tira, ki jo je ustanovila MO Koper, je namreč razvidno, da je dvotirnost nove proge pod velikim vprašajem, ukinitev stare pod Kraškim robom pa potisnjena v megleno prihodnost.

Še bolj problematičen naj bi bil investicijski program gradnje drugega tira, ki ga je vlada januarja potrdila, še danes pa javnost nima vpogleda vanj. Iz kritičnih opozoril, ki prihajajo iz opozicijskih vrst, združenj civilne družbe, a tudi nekaterih državnih institucij, kot so Fiskalni svet, Računsko sodišče in Protikorupcijska komisija, pa je razbrati strah, da stoji finančna konstrukcija na trhlih nogah in da bomo na koncu tako ali drugače drugi tir v celoti plačali davkoplačevalci.

»V Oljki stranki Slovenske Istre podpiramo izgradnjo drugega tira – dvotirne proge. Podpiramo ga tudi iz stališča, da je potrebno zaščititi vodovarstveno območje preko katerega sedaj poteka železniška povezava z Evropo. Kot je bilo že večkrat omenjeno je vsaka nadaljnja uporaba starega tira lahko potencialna nevarnost za okolje. Ne smemo pozabiti na požare, ki nastanejo kot posledica zaviranja vlakov. Gradnja drugega tira in oprema naj bo taka, da bo dovoljevala večje hitrosti (250-300 km/h). Res bo nekoliko dražja, vendar ob dejstvu da se mobilnost v razvitem svetu usmerja na železnico, je upravičena, razvojno in ekološko usmerjena. Gospodarna gradnja je tista, ki je projecirana za prihodnost in ne na sedanjost.« pravi Valter Krmac, predsednik Oljke.

Ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek pozivamo, da čim prej predstavi investicijski program in jasno odgovori na dileme in dvome, ki so se razširili v javnosti. Pričakujemo tudi jasen odgovor na vprašanje, kdaj bo zgrajen še drugi tir na novi trasi in s tem dokončno ukinjena stara proga Koper-Divača.

 
Za enakopravno Evropo VSEH narodov
Istra
Četrtek, 14 marec 2019

Glavna tema letošnje generalne skupščine Evropske svobodne zveze (EFA – European Free Alliance, od 7. do 9. marca), katere polnopravna članica je od letos tudi Oljka, so bile majske evropske volitve. Na generalni skupščini je bilo sprejetih 13 pobud in sedem deklaracij, najpomembnejša razprava pa se je vrtela okoli izstopa Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Za evropske regionalne stranke, združene v EFA bodo letošnje volitve že devete po vrsti, prvič pa so se v Zvezi odločili za skupnega nosilca liste. To bo Oriol Junqueras, nekdanji katalonski podpredsednik, ki mu skupaj z drugimi člani nekdanje katalonske vlade sodijo zaradi poskusa odcepitve Katalonije od Španije in upora zoper osrednjo oblast. Odločitev o skupnem kandidatu je bila na neki način pričakovana, saj je primer spodletelega poskusa katalonske osamosvojitve močno pretresel podobo Evrope, ki naj bi zagotavljala svobodo in pravico do samoodločbe vsakemu narodu, tudi manjšinskemu.

Geslo letošnje predvolilne kampanje članic EFA je »Zgradimo Evropo VSEH narodov« in odseva dogajanje v Evropi, ki ne gre v smeri večje demokratizacije in enakopravnosti narodov in regij, temveč prav nasprotno. Zaznati je prebujanje nestrpnosti, trdo roko globoke države in njenih represivnih organov, kar pa je najhuje, evropske institucije ostajajo ob očitnih kršitvah pravic narodov in s tem človekovih pravic povsem neodzivne. Vse več visokih funkcionarjev v evropskih institucijah se namreč raje zavzema za »nacionalne interese« držav članic kot pa za temeljne vrednote in pravice njenih državljanov.

Druga ključna tema skupščine je bilo vprašanje izstopa Velike Britanije iz EU. Za EFA je usoda brexita ključnega pomena ne le zaradi kaotičnosti samega dogajanja in številnih neznank, povezanih z izstopom, temveč predvsem zaradi tamkajšnjih manjšinskih narodov. EFA močno podpira vse štiri britanske proevropske stranke v njihovem boju za pravice prebivalcev Škotske, Wallesa, Cornwalla in Yorkshira. Te pa so že napovedale, da se tudi ob morebitnem izstopu Velike Britanije iz EU ne bodo odpovedale članstvu v EFA. Zavedajo se, da živimo v burnih časih velikih sprememb in da je podpora Zveze njihovemu boju preveč dragocena, da bi se ji odpovedali. Poleg tega so negotovi časi, ki naplavljajo najrazličnejše populiste ter sproščajo nestrpnost in agresivnost, za regionalne stranke lahko tudi priložnost. In povezane so lahko bistveno močnejše.

Na generalni skupščini Zveze, ki združuje 46 regionalnih strank ter deluje v 19 državah Evropske unije in dveh zunaj nje, je bilo izvoljeno novo vodstvo. Nova predsednica je Lorena Lopez de Lacalle iz Baskije, v 13-članskem vodstvu pa je šest žensk, kar je največji delež žena v vodstvu Zveze doslej.

 
VinaKoper naj ostane v »domačih rokah«
Koper
Četrtek, 28 februar 2019

Prodaja 50-odstotnega deleža družbe Adriafin, ki obvladuje 77,7 odstotka družbe Vinakoper, ponovno buri duhove v Slovenski Istri. Morebitni nestrateški kupec bi namreč predstavljal nevarnost ne le za prihodnost same družbe, temveč tudi za istrske vinarje, kulturno krajino in vinsko tradicijo, po kateri je Istra poznana daleč naokoli.

Oljka, stranka Slovenske Istre, ob tem poziva vse odgovorne, naj temeljito premislijo, komu dovoliti prevzem družbe, ki ni le gospodarska, temveč je globoko vsajena v družbeni in kulturni organizem Istre ter identiteto istrskega prostora. Odločitev bo toliko lažja, ker obstajajo resni domači interesenti s sorodno strateško naravnanostjo kot Vinakoper.

V tem trenutku je najresnejši interesent KZ Agraria Koper, ki že sedaj obvladuje 20,7 odstotka Vinakoper, z nakupom Adriafinovega deleža pa bi si zagotovila odločilno strateško pozicijo v družbi. Domače lastništvo Vinakoper je pomembno tudi zato, ker ima koprski vinar v lasti oz. zakupu okroglih 590 hektarjev vinogradov, in torej zemljišč tik ob slovensko-italijanski meji. To dejstvo v nobenem zgodovinske trenutku ni bilo zanemarljivo, danes pa postaja ponovno pomembno varovalo pred ozemeljskim jastrebi.

Odločitev Agrarie Koper, da prek nakupa družbe Adriafin postane strateška lastnica Vinakoper, podpirajo tudi vsi štirje istrski župani. V Oljki složnost županov z veseljem podpiramo, saj se zavedamo, da so nekatera strateška vprašanja za našo regijo rešljiva le ob usklajenem delovanju vseh istrskih občin.

O pomenu, da Vinakoper ostane v slovenski lasti, so prepričani tudi drugi poznavalci slovenskega vinarstva in kletarstva, kot morebitnega strateškega partnerja pa omenjajo Klet Brda. Ne le zato, ker gre za primorsko klet, ki je zasnovala uspešno prodajno strategijo, temveč tudi zato, ker naj bi bila sposobna delež v Adriafinu tudi odkupiti.

Na koncu ostaja še tretja možnost reševanja Vinakoper, in sicer Luka Koper, ki ima kot polovična lastnica družbe Adriafin predkupno pravico. Vinakoper s tem sicer ne bi dobil strateškega partnerja, bi pa pridobil čas, da ga najde. Obenem bi bila to priložnost za državo, da pokaže, ne le da se zaveda strateškega pomena obmejnega območja, temveč tudi, da podpira razvoj istrske regije in njenih ljudi.

Valter Krmac, predsednik Oljke

 
Lokalne volitve 2018
Istra
Ponedeljek, 21 januar 2019

Oljka - stranka Slovenske Istre je nastopala na lokalnih volitvah, ki so bile 18. novembra 2018. Udeležila se je volitev v Mestni občini Koper, Občini Izola in Občini Piran tako, da je nastopala z županskim kandidatom in listo za občinski svet.

OBČINA PIRAN

Kandidat za župana VIko Kveder je dobil 180 glasov (2,44%) in zasedel 5. mesto.

Lista za občinski svet je volilni enoti 2 zasedla 7. mesto (3,68%), v volilni enoti 3 ravno tako 7. mesto (5,01%) ter v volilni enoti 4 - 9.mesto (3,94%). 

V mandatu 2018-2022 Oljka ne bo imela predstavnika v občinskem svetu občine Piran.

OBČINA IZOLA

Kandidat za župana Vojko Ludvik je dobil 95 glasov (1,48%) in zasedel 10. mesto.

Lista za občinski svet je volilni enoti 1 zasedla 13. mesto (2,06%).

V mandatu 2018-2022 Oljka ne bo imela predstavnika v občinskem svetu občine Izola.

MESTNA OBČINA KOPER

Kandidat za župana Valter Krmac je dobil 1.221 glasov (5,01%) in zasedel 5. mesto.

Lista za občinski svet je volilni enoti 1 zasedla 4. mesto (1.349 glasov oz. 5,60%).

V mandatu 2018-2022 Oljka ima 2 predstavnika v občinskem svetu Mestne občine Koper, to sta: mag. Patrik Peroša in Vida Gračnar.

 

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 Naslednja > Konec >>

.