DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Slovenska Istra potrebuje dvotirno železniško progo
Istra
Sreda, 09 maj 2018

V nedeljo bodo državljanke in državljani ponovno na referendumu odločali o usodi drugega tira. Oljka, stranka Slovenske Istre, podpira izgradnjo železniške povezave Koper-Divača, vendar le tisti projekt, ki bo zagotavljal takojšnjo izgradnjo dvotirne železnice. Stranka Oljka se zaveda, da je drugi tir nujen za razvoj koprskega pristanišča in celotne Istre, vendar vladni zakon ne zagotavlja najboljših rešitev.

Prepričani smo, da izbrana trasa ni najbolj posrečena in bi vlada morala upoštevati druge rešitve, ki so bile ponujene s strani nekaterih strokovnjakov. Zavedati se tudi moramo, da razvoj pristanišča terja sodobno dvotirno železnico, medtem ko vlada ponuja samo en tir. Izgradnjo druge tirnice namreč zakon potiska v megleno prihodnost in nejasne razmere.

Stranka Oljka je prepričana, da je drugi tir tako pomembna infrastruktura, da ga moramo sami zgraditi in z njim tudi sami upravljati. Tretje države, pa najsi bo Madžarska ali katera druga država, tu nimajo kaj početi. Če se je pred leti po hitrem postopku zagotovilo dobre tri milijarde evrov za sanacijo bank, ne bo težko niti sedaj najti to razliko, ki naj bi jo zagotovil tuji partner.

 
.