DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Kljub žici dvakrat več nezakonitih prehodov meje
Koper
Nedelja, 04 marec 2018

Ko je slovenska vlada Mira Cerarja pred dvema letoma postavila žično ograjo na meji s Hrvaško, je svojo odločitev utemeljevala s zagotovilom, da želi zmanjšati število nezakonitih prehodov in zajeziti reko migrantov, ki se je valila proti Sloveniji. Danes je jasno, da pritoka nezakonitih priseljencev ni mogoče zajeziti s fizičnimi ovirami, pa čeprav so opremljene z bodečimi žicami. Očitno je šlo za še eno zgrešeno in škodljivo potezo, zaradi katere najbolj trpita obmejno prebivalstvo in državna blagajna, učinka pa ni.

Podatki Generalne policijske uprave so zgovorni: število nezakonitih prehodov meje se je v prvih devetih mesecih 2017 povečalo kar za 120 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani. V številkah to pomeni, da so policisti zajeli 1.439 ilegalnih prebežnikov (v 2016 v istem obdobju 653), od katerih je več kot polovica (811) srečo poskusila na območju PU Koper. V istem obdobju v 2016 je bilo  takih primerov na območju koprske policijske uprave le 340.

Mejo na območju Istre je v letu 2017 (prvih deetih mesecev) skušalo nezakonito prestopiti 244 prebežnikov.

Med nezakonitimi migranti je še vedno največ državljanov Afganistana, Kosova, Pakistana, Albanije in Alžirije.

Iz teh podatkov je jasno razvidno, da je bila žica Mira Cerarja strel v prazno. Tega so se prebivalci Istre skupaj s svojimi župani zavedali že ob postavljanju tako imenovanih tehničnih ovir, vendar jim osrednja oblast v Ljubljani kot običajno ni prisluhnila. Prehajanje nezakonitih priseljencev se nenehno povečuje, najsi bodo žične in panelne ograje še tako visoke.

Oljka, stranka Slovenske Istre zato poziva vlado z Mirom Cerarjem na čelu, naj državnih meja ne utrjuje več s fizičnimi ovirami, temveč naj k vprašanju ljudskih migracij pristopi premišljeno in celovito. Predvsem pa naj takoj umakne bodečo žico s slovenskih (in istrskih) meja. Življenje ljudi ob meji ne sme trpeti zaradi nesposobnosti aktualne oblasti, da bi se spopadla s težavami, ki jih prinašajo spremembe na svetovnem geostrateškem zemljevidu.

 
.