DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Referendum naj bo
Istra
Ponedeljek, 22 maj 2017

Oljka, stranka Slovenske Istre podpira referendum o zakonu o drugem tiru in poziva vse Istrane, da prispevajo svoj podpis njegovim pobudnikom. Očitno je to edini način, da se upremo aroganci in brezbrižnosti, ki ju do Istre in Istranov izkazuje vlada Mira Cerarja.

V Oljko budno spremljamo dogajanje v zvezi z drugim tirom Koper – Divača in podpiramo njegovo izgradnjo. Zavedamo se, da je drugi tir neobhoden za nadaljnji razvoj koprskega pristanišče in njegovega zaledja, njegove gradnje pa si ne želimo za vsako ceno. Cena, ki jo v svojem zakonu izstavlja vlada, pa je odločno previsoka. Ekonomisti se strinjajo, da je projekt večkratno precenjen, finančni nadzorniki opozarjajo, da vsebuje velika korupcijska tveganja, logistični strokovnjaki vztrajajo, da je en dodaten tir strel v prazno. Večina pa soglaša, da se Madžari v tej zgodbi bolj kot za drugi tir potegujejo za prevzem Luke Koper. Nikomur od vladnih predstavnikov in služb pa niti na pamet ne pade, da bi prisluhnil predlogom ljudi, ki živijo v prostoru, v katerega bo drugi tir posegel.

V Istri smo ta način vladanja v zadnjih letih že izkusili in vse kaže, da gre za vzorec, po katerem vlada Mira Cerarja vsiljuje državljanom svoje rešitve. Podobno ignorantsko je mimo Istranov sprejela sporno traso H5 za avtocestni odsek Koper – Dragonja. Noben strokovni argument, nobeno opozorilo, pobuda ali prošnja ni naletel na pozornost vladnih veljakov. V Ljubljani pač menijo, da lahko odločajo namesto Istranov, tudi ko gre za njihov življenjski prostor. Zato si zaslužijo tudi  avtocestni referendum.

Kaj lahko v takih razmerah storimo mi, državljani, Istrani, drugega, kot da se pridružimo civilni iniciativi in podpremo referendum. To je edini način, da se upremo diktatu vlade, da prekinemo vzorec upravljanja države, ki postaja značilnost vlade Mira Cerarja in v kateri ni prostora za potrebe, želje in mnenja navadnih državljanov. Tudi v Istri ne.

Zatorej - vsi za referendum!

 
.