DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Podpora katalonskem referendumu
Istra
Nedelja, 24 september 2017

Cenjeni predsednik Vlade, dr. Miro Cerar,

Razmere v Kataloniji pred osamosvojitvenim referendumom 1. oktobra se iz dneva v dan zaostrujejo ter napovedujejo odkrito in morda celo nasilno soočenje med silami centralistične oblasti in demokratičnimi težnjami katalonskega ljudstva. S prepovedjo referenduma je Osrednja oblast v Madridu nevarno načela same temelje evropske demokracije, ob čemer bi moralo zaskrbeti prav vsakega državljana Evrope.

Oljka, stranka Slovenske Istre in članica združenja EFA, podpira osamosvojitvene težnje Kataloncev in njihovo pravico do samoodločanja. Zato Vas kot predsednika Vlade Slovenije

 pozivamo

  •  da se v imenu Slovenije in vseh njenih državljanov zavzamete za pravico Kataloncev do referenduma, na katerem bodo odločali o samostojnosti Katalonije;
  • da ponudite Kataloncem vso podporo in pomoč, ki jo Slovenija lahko nudi;
  • da obsodite ukrepe španske vlade v Madridu, ki na vseh ravneh in na vse načine preprečuje izvedbo referenduma;
  • da zahtevate od Evropske komisije, da zaščiti temelje evropske zakonodaje in s tem pravico do referenduma in samoodločanja.

Oljka, stranka Slovenske Istre, opozarja, da se moramo prav državljani Slovenije vedno znova postaviti v bran demokraciji in pravici do samoodločanja. Brez teh vrednot še danes ne bi imeli svoje države. Zavedati se moramo, da pravica do samoodločanja ni nikoli zagotovljena, temveč se moramo zanjo vedno znova boriti.

Ob katalonskem referendumu je zato na kocki veliko več kot zgolj nastajanje nove države. V igri so temeljna demokratična načela evropske misli, na udaru so demokratične vrednote, ki edine lahko zagotovijo trajni mir na stari celini.

 S spoštovanjem,

Valter Krmac, predsednik

 
.