DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Potrebujemo dva tira in ne zgolj drugi tir
Istra
Petek, 22 september 2017

Zakon o drugem tiru je še eden od zgrešenih projektov vlade Mira Cerarja.

Oljka, stranka Slovenske Istre, podpira izgradnjo železniške povezave Koper-Divača, vendar ne pod pogoji, ki jih predvideva vladni zakon. Zato pozivamo vse Istrane, da na nedeljskem referendumu glasujejo PROTI.

Zakona o drugem tiru je tako pomanjkljiv in luknjičav, da ga naj bi celo ena od koalicijskih strank ne podpirala, čeprav ga je na glasovanju podprla. Vladna stranka namreč opozarja na izvedbene,  javnofinančne in korupcijske nevarnosti spornega zakona. Svoje pomisleke o zakonu so izrazile tudi druge državne institucije: Računsko sodišče tako govori o nedorečenosti zakona in o neprimernosti njegovega sprejemanja po hitrem postopku, Protikorupcijska komisija pa opozarja na velika korupcijska tveganja, ki jih zakon omogoča.

Stranka Oljka se zaveda, da je drugi tir nujen za razvoj koprskega pristanišča in celotne Istre, vendar gradnje ne podpira za vsako ceno. Prepričani smo, da je izbrana trasa napačna in bi vlada morala upoštevati predloge strokovnjakov okoli civilne iniciative. Zavedati se tudi moramo, da razvoj pristanišča terja sodobno dvotirno železnico, medtem ko vlada ponuja samo en tir. Izgradnjo drugega namreč zakon potiska v megleno prihodnost in nejasne razmere.

Stranka Oljka je prepričana, da je drugi tir tako pomembna infrastruktura, da ga moramo sami zgraditi in z njim tudi sami upravljati. Tretje države, pa najsi bo Madžarska ali katera druga srednjeevropska, tu nimajo kaj početi. Tega bi se morala zavedati vsaka poštena vlada. Vlada Mira Cerarja pa očitno ustvarja razmere za zakonito krajo davkoplačevalskega denarja. Pred leti smo to že doživeli, ko je takratna vlada kar po hitrem postopku iz naših žepov pobrala dobre tri milijarde evrov za sanacijo bank. Utemeljitev: banke so slabo poslovale in jim je treba pomagati. Od kod najlaže vzeti? Iz naših želov, seveda. Halo????

Danes je vlada sprejela zakon za milijardno investicijo, v katerega še vladni partnerji ne verjamejo! Zakon je sprejela po hitrem postopku in se s tem izognila poglobljeni javni razpravi, soočenju različnih mnenj in drugačnim predlogom. Z drugo besedo: odprla je pot mešetarjenju in netransparentnemu upravljanju z našim denarjem. In temu je treba narediti konec.

Stranka Oljka poziva vse Istrane, da se v nedeljo udeležijo referenduma in glasujejo PROTI zakonu o druge tiru. Le tako se bomo uprli vladnemu izsiljevanju s časovnimi omejitvami in zaščitili svoje in (tudi) državne interese.

 
.