DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Javna pobuda: Za električna vozila – za čisto okolje
Istra
Sreda, 20 april 2016

Če je sklepati po letošnji presenetljivo uspešni predstavitvi zadnjega modela električnih avtomobilov za široko potrošnjo pri Tesli Motors, se obdobje vozil na fosilna goriva postopoma končuje. V Sloveniji je bilo po zadnjih statističnih podatkih (za leto 2014) le 153 električnih vozil, zato pa že nastaja relativno gosta mreža električnih črpalk.

Skrb za okolje je za Oljko, stranko Slovenske Istre, na prvem mestu. V tem duhu vsem istrskim županom predlagamo, da začnejo vozni park občinskih služb, podjetij in zavodov (kjer je občina ustanovitelj) postopno obnavljati z električnimi vozili, avtomobile na fosilna goriva pa naj v sedmih letih v celoti zamenjajo z vozili na čiste energente.

Argumentov v prid električnim avtomobilom ne manjka, na prvem mestu pa je skrb za okolje. V nasprotju z običajnimi avtomobili z motorji na notranje izgorevanje električna vozila ne izpuščajo toplogrednih plinov, njihova poraba in vzdrževanje pa sta približno desetkrat manjša oziroma cenejša kot pri klasičnih avtomobilih. Po nekaterih izračunih nas namreč gorivo in vzdrževanje bencinskega avta stane 10.800 evrov za 100.000 kilometrov, medtem ko ta strošek pri električnem avtomobilu brez menjave baterij pokrijemo s 1.800 evri. Če k temu prištejemo še razliko v ceni vozila - električna vozila so namreč še vedno dražja od klasičnih - ugotovimo, da so končni stroški nakupa in uporabe v obeh primerih zelo približajo.

Z zamenjavo starih avtomobilov z električnimi bi v Istri poskrbeli za bolj zdravo okolje, kot zelene občine pa bi postali zgled vsem drugim. Tesla Motors je na svoji zadnji promociji predstavil električni avto za široko potrošnjo in bistveno nižjo ceno kot doslej. Za podobno prodajno strategijo so se odločili tudi drugi avtomobilski giganti, Renault, Nissan, Citroen in drugi, ki že ponujajo primerna električna vozila po relativno dostopni ceni. Ovir torej ni več: Imejmo radi Istro - bodimo eko.

 
.