DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novic
Oljka začela postopek včlanitve v Evropsko svobodno zvezo (European Free Alliance)
Istra
Ponedeljek, 04 april 2016

V Ajacciu na Korziki je konec tedna (od 31. marca do 2. aprila) potekala generalna skupščina Evropske svobodne zveze (EFA). Udeležila sta se je tudi predsednik Oljke Valter Krmac in njen generalni sekretar Patrik Peroša, ki sta vodstvu EFA in nekaterim članicam te evropske zveze regionalnih političnih strank predstavila stranko Slovenske Istre in njeno regionalno naravnanost.

»Vesel sem, da v Evropi obstaja politična stranka, ki povezuje in zastopa regionalne stranke ter zagovarja pravico do samoodločbe in regionalno avtonomijo. Zavzemanja Oljke za istrsko regijo sovpada z ideologijo in programom EFA, zato smo se odločili, da se v to evropsko stranko tudi včlanimo,« je povedal predsednik Oljke Valter Krmac.

»Oljka bo postala polnopravna članica EFA v približno dveh letih, kolikor traja pristopni postopek. Na prihodnji skupščini (leta 2017) bo pridobila status opazovalke, leto kasneje pa polnopravno članstvo,« dodaja generalni sekretar Oljke Patrik Peroša, ki ne skriva zadovoljstva nad dobrodošlico, ki so jo Oljki namenile članice EFA.

Evropska svobodna zveza (EFA) je bila ustanovljena leta 1981. Danes združuje 46 progresivnih nacionalističnih, regionalističnih in avtonomnih strank iz vse Evropske unije, ki predstavljajo narode brez lastne države, regije in tradicionalne manjšine. Temelj njenega programa je pravica do samoodločbe, promovira pa človekove, državljanske in politične pravice, demokracijo, upravljanje na več ravneh, kulturno in jezikovno raznolikost, kot tudi nacionalizem, regionalizem, avtonomijo in neodvisnost.

V Evropskem parlamentu (EP) nastopa skupaj z Zelenimi; znotraj EFA skupine šteje dvanajst evroposlancev, in sicer štiri iz Belgije, po dva s Škotske in Katalonije ter po enega iz Walesa, Valencije, Latvije in Baskije. Predsednik Evropske svobodne zveze je Francois Alfonsi, evroposlanec (2009-2014) in član nacionalistične Stranke korziškega naroda (Partitu di a Nazione Corsa).

Med vidnejšimi polnopravnimi članicami EFA je Katalonska republikanska levica (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC), Škotska nacionalna stranka (Scottish National Party, SNP), Liga Veneta Repubblica  (LVR), Bavarska stranka (Bayernpartei), Nova flamska zveza (Nieuw-Vlaamse Alliantie) in druge. Članici EFA sta tudi Slovenska Skupnost (SSK) in Enotna Lista (EL), ki zastopata slovenski skupnosti v Italiji in Avstriji.

Valter Krmac, predsednik

Oljka, stranka Slovenske Istre

 
.