DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novic
Odprto pismo: Benečanka je od sramu prebledela
Piran
Torek, 14 junij 2016

S prenovo slovite Benečanke je Piran izgubil pomemben del svoje prepoznavnosti. Stroka, ki se je odločila, da rdečo barvo njenega pročelja zamenja s svetlo, skoraj belo pastelno barvo, pri tem ni upoštevala, da se je stara podoba te slovite hiše že globoko urezala v spomin in zavest tako prebivalcev kot obiskovalcev Pirana.

Oljka, Lokalni odbor Piran, ob tem izraža nestrinjanje z odločitvami, ki tako radikalno in samovšečno posegajo v prostor in brišejo njegovo prepoznavnost.

Benečanka je skozi desetletja postala simbol Pirana. Ne le zaradi svoje častitljive starosti – sega namreč v 15. stoletje, temveč tudi zato, ker je s svojim izzivalnim rdečim pročeljem in slovitim napisom »Lassa pur dir« od nekdaj burila domišljijo domačinov in obiskovalcev. Podobno kot v Veroni se je tudi v Piranu rodila zgodba o veliki ljubezni beneškega trgovca do ljubke Pirančanke, ob kateri naj bi v njunem času svoje jezike do onemoglosti obrusile vse mestne opravljivke. Dovolj za obisk mesta, njegovo turistično promocijo in prepoznavnost destinacije.

A so se varuhi kulturne dediščine očitno odločili, da vse to ni dovolj pomembno. Bolj kot mitologija mesta je zanje dragocen košček naključno odkritega ometa, s čimer utemeljujejo novo, svetlo barvo pročelja; bolj kot za prepoznavnost kraja pa se zavzemajo za brisanje sledi očitno še vedno kontroverznega arhitekta Eda Mihevca, ki je Benečanko leta 1957 odel v rdeče. Pri tem pozabljajo, da rdeča Benečanka že tako dolgo daje pečat mestu, da je za domačine skupaj z njenim vpadljivim pročeljem izginil blišč celotnega kraja in se razblinila strast, ki je prežemala zgodbo njenih lastnikov.

Piranski iniciativi kljub zbiranju podpisov proti novi barvi ni uspelo preprečiti prenove pročelja Benečanke. Zato predlagamo, da poiščemo sponzorja, ki bi nam omogočil, da naši Benečanki vrnemo prvotno podobo, v kateri se bodo prepoznavali domačini in se ji prepuščali obiskovalci.

Irena Dolinšek, predsednica

Lokalni odbor Oljka Piran

 
.