DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novic
Prebivalci Istre se ne strinjajo z bodečo žico!
Veliko je bilo povedanega in napisanega v zvezi z begunsko krizo in si je lahko vsak ustvaril mnenje glede nje in njenega reševanja. Evropska unija je padla na izpitu, ker ne nastopa ali, še huje, ne želi nastopati usklajeno. Kar lahko pomeni, da govorimo o dveh Evropskih unijah. V eni so države, ki diktirajo politiko in so “premier liga”, v drugi pa države, ki le izpolnjujejo navodila premier lige, neke vrste “kimavčki”.

Zdi se nam, da je Slovenija v drugem sklopu držav, kot se je že večkrat pokazalo. Naša država nima izdelane strategije mednarodne politike, tudi zato prihaja do velikih “lapsusov”, ki se odražajo v zelo nekonsistenti politiki do sosednjih držav. Zdi se, kot da skačemo v prazno. Brezglavo. Brez premisleka o tem, kam skačemo.

Postavljanje bodeče žice na mejo s Hrvaško je nesprejemljivo dejanje slovenske vlade. Bodeča žica se postavlja v vojnih razmerah. Mar to pomeni, da smo Slovenci v vojni? Lahko tudi razumemo, da smo dobili navodila Evropske unije, da je potrebno mejo zavarovati. A vendarle moramo uporabiti zdrav razum in razmisliti o posledicah, še preden sprejmemo odločitev o tako drastičnem koraku, kot je postavitev bodeče žice.

Istra je še posebej občutljivo območje. Stoletja se je kot teritorij držala skupaj. Ni bilo takšnih delitev, kot jih poznamo danes. Še toliko manj pa lahko sprejmemo dejstvo, da nas ločuje bodeča žica.

Zato apeliramo na slovensko vlado, naj takoj umakne to sramoto in naj Schengensko mejo zaščiti na civiliziran in kulturen način, kot so to na primer storile nekatere druge evropske države.

V Oljki menimo, da v Istri ne potrebujemo meje ali bodečih žic, temveč skupno evropsko regijo, do katere bo prej kot slej moralo priti.

Poslance, ki zastopajo našo regijo in so v vladni stranki pozivamo, naj nestrinjanje in ogorčenost prebivalcev Istre nad nehumanim in neciviliziranim postavljanjem bodečih žic takoj posredujejo predsedniku vlade in ostalim, ki so odgovorni za sramotno postavljanje bodečih žic, ki prej kot na Evropsko unijo, ki ima temelje v tisočletni gradnji evropske civilizacije, spominjajo na metode rasnega čiščenja iz druge svetovne vojne.

 

Oljka – stranka Slovenske Istre

Valter Krmac, predsednik

 
.