DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novic
Namestitev prebežnikov v turističnem naselju ni primerna
V Oljki – stranki Slovenske Istre podpiramo sprejem prebežnikov iz vojnih območij, ker menimo, da je ponujanje osnovnih življenjskih pogojev ljudem, ki bežijo iz vojnih območij, temeljno človekoljubno dejanje naše družbe.

Kljub temu, da je treba hitro ukrepati, smo skeptični do predlaganega načina sprejema prebežnikov na območju slovenske Istre, in sicer na Debelem rtiču.

Lokacija, ki je namenjena in prilagojena izključno poletnim turističnim kapacitetam in je tudi dobro obiskana med sezono, se nam ne zdi najbolj posrečena. Zaenkrat nihče ne ve, do kdaj bi bili nameščeni sprejeti prebežniki in koliko bi trajala njihova namestitev v počitniškem naselju.

Zelo pomembno je, da pri tako občutljivem vprašanju, kot je sprejem ljudi, ki zaradi vojne nimajo več doma, razmišljamo na dolgi rok. V kolikor bi bili prebežniki naslednje poletje še vedno nameščeni v bungalovih, bi to lahko imelo znatne posledice na turistično sezono na širšem območju Občine Ankaran. Po drugi strani pa se lahko zgodi tudi to, da se sprejeti prebežniki pred sezono selijo na drugo lokacijo, kar je lahko zanje zelo travmatično.

Odločitev namestitve prebežnikov v turistične zmogljivosti je torej napačna, ker bi ogrozili razvoj turističnega kraja na sicer majhni slovenski obali, hkrati pa ne bi ponudili zadostnih življenjskih pogojev sprejetim prebežnikom.

Turizem je ključnega pomena za gospodarstvo Istre in prispeva velik del zaposlitev in občinskih prihodkov občin v regiji. S tem, da bi se odrekli eni izmed turističnih destinacij za namestitev prebežnikov, bi to predstavljalo dvakratno obremenitev. Prvič izpad prihodkov in posledično delovnih mest, dodatno pa bi občine nosile stroške namestitve prebežnikov.

V Oljki menimo, da bi morale vse štiri občine solidarno pristopiti k iskanju skupne lokacije na območju notranjosto Istre, kjer je na razpolago veliko ustreznih lokacij.

Po vzoru Avstrije ali Nemčije, bi lahko namestili montažne objekte in sprejeli še bistveno večje število prebežnikov. Glede na ugodno mediteransko klimo Istre, bi bila začasna namestitev med zimo bistveno lažja kot v sosednjih severnih državah.

Pozivamo župane štiri občin slovenske Istre ter ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar in zunanjega ministra Karla Erjavca, naj razmislijo o drugi, primernejši lokaciji, ki bi nudila boljše življenjske pogoje sprejetim prebežnikom.

Valter Krmac, predsednik

Oljka, stranka Slovenske Istre
 
.