DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novic
Odcepitev Istre je rešitev za arbitražo!
Tudi v zadnjem tednu smo bili priča klavrni slovenski politiki, tokrat na področju zunanjih zadev, ki bo v veliki meri vplivala na prihodnost prebivalcev Istre. V tem trenutku odgovorni v državi ne vedo niti približno povedati svojim državljanom, kakšen bo ta vpliv.

V Oljki menimo, da bo vsaka odločitev slaba. Kot vselej do danes, domala od osamosvojitve Slovenije dalje, so se tako rekoč vse odločitve politike iz Ljubljane izkazale kot slabe za prebivalce slovenske Istre. Ne bi niti razpravljali o uničenju regijskega gospodarstva pod roko politično nastavljenih direktorjev. Osredotočili bi se na vprašanje odnosov med Slovenci in Hrvati, zlasti ob meji, na skupni zemlji, na enotnem območju, ki je zgodovinsko, kulturno in še kako drugače povezano: Istra.

Politikom iz Ljubljane in Zagreba, ki so zakuhali mednarodno špijunažno afero bi samo svetovali, naj se spustijo iz svojih piedestalov, kjer namesto reševanja neobstoječih težav, ustvarjajo nove in nove ter naj prisluhnejo ljudem, zlasti Istranom z obeh strani meje, ki živimo v prijateljskih in mirnih odnosih.

Ne glede na izid arbitraže, v Oljki predlagamo opustitev postopka, ki se je doslej izkazal kot zelo slab, drag, nepotreben in sovražen do ljudi.

Rešitev za vsa obmejna vprašanja s Hrvaško je lahko očitno samo ena: naj se Istra končno odcepi in osamosvoji in s tem razbremeni nesposobnih politikov iz prestolnic Ljubljane oz. Zagreba, ki težav svojih državljanov, ki želijo živeti složno in v duhu dobrih odnosov, sploh ne poznajo.

Valter Krmac, predsednik

Oljka – stranka Slovenske Istre

 
.