DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Oljka predstavila županske kandidate v slovenski Istri
Generalni sekretar Oljke Patrik Peroša je uvodoma izrazil zadovoljstvo nad tem, da so uresničile napovedi iz lanskega leta, da bo stranka imela samostojne odbore v vseh štirih občinah slovenske Istre. „V naslednjem tednu bomo formalno vložili kandidature za župane, občinske svete in krajevne skupnosti ter s tem tudi formalno prisotni na območju slovenske Istre, kar je naš temeljni cilj in poslanstvo,“ je dejal Peroša. Dodal je, da so se pri oblikovanju list in izbiri županskih kandidatov osredotočili na realne težave ljudi in zato izbrali kandidate, ki izhajajo iz vsakdanjega življenja. Tudi zato niso iskali visoko zvenečih imen oseb, ki živijo na visoki novi in so tako ali drugače javno izpostavljeni. „Da župan razume svoje občane, mora izhajati iz njihovih vrst,“ je pojasnil Peroša.

Predsednik Oljke Valter Krmac je pojasnil, zakaj so ustanovili odbore v občinah Izola, Piran, Ankaran in Mestni občini Koper: „samo tako lahko zagotovimo prisotnost stranke, ki bo zastopala skladen razvoj slovenske Istre. Stranke, ki nastopajo na državni ravni, so odvisne predvsem od politike v Ljubljani. Ta je gospodarstvo v Istri pripeljala do najslabšega stanja doslej. Brezposelnost je zelo velika. Ni skupne strategije, na podlagi katere bi se območje razvijalo v primerjavi s podobnimi regijami po svetu. Imamo na voljo kmetijstvo, turizem, gospodarstvo, ki so nekoč dobro delovali. Zato potrebujemo strategijo za vse štiri občine in Oljka obljuba prav to. Upoštevali bomo želje in ideje ljudi, ki v tem prostoru uspešno živijo in ustvarjajo,“ je glede prostorske prisotnosti stranke v slovenski Istri dejal Krmac. Ta je še poudaril, da je Oljka stranka povezovanja in ne delitev, zato bo tudi v prihodnosti delovala v tem duhu.

Piran: Irena Dolinšek kandidatinja za županjo Občine Piran

Irena Dolinšek, ki je svojo kandidaturo sicer najavila že pred nekaj tedni, je ponovila geslo, na katerem je temeljila ustanovitev piranskega odbora Oljke: „Vrnimo občanom nasmeh v obraz“.

Dolinškova se zaveda, da to ne bo lahko, saj je splošno gospodarsko stanje zelo slabo. Ob tem pa dodala, da je treba izkoristiti vse naravne danosti in prednosti Občine Piran. „Imamo bogato kulturno dediščino in dva krajinska parka. Potrudili se bomo, da piransko mestno jedro in ta krajinska parka vključimo na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Skozi projekte, ki so vezani na turizem, ki se bo odvijal čez celo leto, se bomo potrudili, da zagotovimo nova delovna mesta. Optimisti smo predvsem zaradi tega, ker se zavedamo dejstva, da imamo vse možnosti za uspeh, moramo jih le izkoristiti ter spodbuditi občane k temu, da začnejo verjeti vanje. Imamo čudovito podnebje, 700 – letno tradicijo pobiranja soli, smo mesto Giuseppeja Tartinija, ki bi moralo živeti 365 dni na leto. Zaledje ponuja veliko možnosti, kar pomeni, da ga moramo povezati tako z našim mestom, kot z drugimi mesti v celotni regiji, tudi čezmejno. Nove možnosti bi ponudili domačim kmetovalcem, ki bi lahko s svežimi pridelki zalagali naše občane, hotele in javne ustanove,“ je na kratko povedala Dolinškova.

Izola: Vojko Ludvik kandidat za župana Občine Izola

V Izoli bo za župana na listi Oljke ponovno kandidiral Vojko Ludvik, zdajšnji izolski občinski svetnik. Ludvik je ob najavi kandidature navedel, da je gospodarski položaj v Izoli najslabši v slovenski Istri. „Od nekaj čez 5 tisoč zaposlenih izpred nekaj let, jih danes štejemo bistveno manj. Novih razvojnih projektov ni videti, zato bo naš glavni poudarek na ohranjanju in ne izgubi delovnih mest. Omogočili bomo podjetnikom in obrtnikom, da svoje sposobnosti in znanja lahko izkoristijo. Imeli bodo našo popolno podporo pri tem, da ustvarijo nova delovna mesta in s tem ublažijo socialno stisko. Razmišljamo pa tudi o prihodnosti, in sicer je treba nujno pripraviti prostorske načrte in razvojne programe ter jasno in transparentno poslovati z občinskim premoženjem. To in iskanje novih razvojnih sredstev za naložbe bodo naše temeljne programske točke,“ je napovedal Ludvik.

Mesta občina Koper: Kolja Štemberker kandidat za župana Mestne občine Koper

Kolja Štemberger se je za kandidaturo odločil, ker je prepričan, da bo z izvolitvijo za župana naredil veliko stvari za vse občane. „Tako za mesto, kot za prebivalce zaledja. Kriza se izraža na področju brezposelnosti, ki je v koprski občini zelo visoka. To pomeni, da je premalo sredstev namenjenih temu, da se pospeši zagon gospodarstva. Koper ima vse naravne danosti, vendar mora občinska uprava zagotoviti prijazno okolje za podjetja, ki bi v mestu želela poslovati in zaposlovati ter s tem zagotoviti prilive za kakovosten javni servis. Glede na to, da se zemljišča več ne prodajajo, lahko ta trend obrnemo in jih oddamo v dolgoročni najem. Imamo še nekaj drugih orodij, s katerimi sem prepričan, da bi privabili veliko vlagateljev iz Hrvaške, Italije in tudi Slovenije, saj imamo odličen geostrateški položaj in klimatske danosti,“ je glede stanja in načrtov pri koprskem gospodarstvu dejal Štemberger. Koprski županski kandidat se je dotaknil tudi razvoja mesta in zaledja, ki se v zadnjih letih razvijajo neenakomerno. Štemberger je poudaril, da se številni občani še vedno soočajo z veliko težavami. „Ne govorim o presežkih, temveč, da razvijemo enake standarde, kot jih imajo v Kopru, predvsem v cestni in komunalni infrastrukturi ali pri dostopu do interneta,“ našteva Štemberger. Dodal je, da je treba okrepiti sodelovanje z Univerzo na Primorskem in spodbuditi nastanek visoko kakovostnih delovnih mest, poslovnih idej ali inovacij.

Štemberger se je dotaknil še področja sociale, zlasti vrtcev, ki so v Mestni občini Koper zelo dragi. „Mislim, da bi lahko občina nekaj naredila, da olajša te stroške mladim družinam. Normalni ljudje, ki delamo za plačo in živimo iz meseca v mesec, smo izredno obremenjeni s temi stroški, ki nam nižajo kakovost življenja,“ je še dejal Štemberger, ki je zagotovil, da bo kot župan imel vedno odprta vrata za vse občanke in občane ter se potrudil, da pomaga prav vsem.

Ankaran: Oljka bo nastopila s svojo listo za občinski svet, podprla bo kandidata za župana Gregorja Strmčnika

Predsednik ankaranskega odbora Oljke Bruno Korasa je razloge za podporo županskemu kandidatu Gregorju Strmčniku pojasnil s tem, da so v odboru tako odločitev sprejeli soglasno, saj „g. Strmčnik ima v Ankaranu veliko podporo in odraža naše mišljenje, zato ga tudi v Oljki podpiramo. Naši cilji so sorodni, zato smo se odločili za tak korak. Imeli bomo lastno listo za občinski svet in po svojih možnostih sooblikovali novo občino po smernicah Oljke in v sobivanju z lokalnim prebivalstvom. V Občini Ankaran bomo v prvem mandatu imeli največ dela s formalnimi zadevami, ustanovitvijo organov, urejanjem delitvene bilance z Mestno občino Koper in želimo prispevati k temu, da bo to delo opravljeno v blaginjo Ankarana in Ankarančanov,“ je pojasnil Korasa, ki je še enkrat poudaril spoštovanje pred leti izražene referendumske volje Ankarančanov.

 
.