DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Naj se občinska politična kuhinja pri Domu upokojencev Izola prekine
Prispeval Vojko Ludvik   
Petek, 25 oktober 2013

V zadnjih tednih smo se šele v medijih seznanili s težavami, v katerih se je znašel Dom upokojencev Izola, ki nikakor ne more dobiti novega direktorja zaradi mnenja lokalne skupnosti, do katerega ne prihaja že skoraj leto dni, ker izolski župan Igor Kolenc zadržuje obravnavo te točke pri pristojnih občinskih organih. Težavo so na včerajšnjem občinskem svetu izpostavili tudi nekateri občinski svetniki.

Na podlagi odgovorov pravnika dr. Rajka Pirnata, ki so bili objavljeni v prispevku portala Radiotelevizije Slovenija in informacij s številnih drugih medijev, je možno jasno sklepati, da so argumenti, ki jih pri zadrževanju uporablja župan, privlečeni za lase. Šele z omenjanjem pritožbe neizbrane kandidatke v javnem razpisu za direktorja izolskega Doma upokojencev, kot temelju za neobravnavo mnenja, se ustvarjajo težave v zakonitosti postopkov.

V Oljki – stranki Slovenske Istre opozarjamo na pravo občinsko kuhinjo župana in določenih posameznikov iz raznih strank, ki vzbujajo dvome v zakonitost postopkov na izolski Občini. V Oljki – stranki Slovenske Istre zahtevamo, da se dosledno upoštevajo zakonsko določeni postopki, ne da bi se uveljavljala volja posameznikov. Poudarjamo, da je stanje v tem primeru zaskrbljujoče, ker se ponavlja film, ki ga je župan zavrtel že pri prvi izbrani direktorici, ki je na začetku tega leta odstopila od imenovanja zaradi njegovega zavlačevanja, o katerem pa smo izvedeli šele iz medijev.

V Oljki – stranki Slovenske Istre terjamo dosledno in zakonito delovanje občine in njenih organov, predvsem pa od župana zahtevamo, naj spoštuje sklepe in odločitve pristojnih organov v državnem javnem zavodu. Pri tem pa bi spomnili na ponesrečena kadrovanja v večini občinskih služb in javnih zavodov, ki pa so v pristojnosti Občine kot njene ustanoviteljice in pri katerih ni bilo niti najmanjše težave.

Rešitve za „kažete“ v zaledju pozne in drage

V Oljki – stranki Slovenske Istre smo že pred kratkim opozorili na nedopustno ravnanje župana in občinske uprave, ki je povzročilo znatne težave več sto našim občanom, zakupnikom kmetijskih zemljišč. Nekatere izmed teh je zaradi županove prijave inšpekcijskim službam že doletelo rušenje preprostih kmetijskih objektov, kjer so imeli spravljeno kmetijsko mehanizacijo, pridelke ali druge pripomočke, ki so nujni za opravljanja kmetijske dejavnosti. Drugi so še danes v negotovosti in to kljub temu, da smo na včerajšnjem občinskem svetu sprejeli predlog odloka PUP, s katerim naj bi se uredilo vprašanje t. i. „kažet“ v izolskem zaledju. Dokument bo predvidoma šele konec decembra šel v 15 – dnevno javno obravnavo, vendar nad številnimi občani še vedno visi grožnja o rušitvi objektov ali selitvi oljčnikov ter vinogradov.

Izolski občinski svetnik Vojko Ludvik je ob tem poudaril, da „bi morali odlok obravnavati vsaj spomladi, preden se je začela križarska akcija proti zakupnikom kmetijskih zemljišč“. Čeprav Občina v tem primeru ponuja t. i. brezpravno pravno pomoč, za težave, ki jih je večinoma sama povzročila, je treba izpostaviti, da gre pri tem za dodatne stroške, ki bodo bremenili že tako obubožan izolski proračun. Račun za svetovanja bo prej ali slej izstavljen in vsekakor ne bo poceni. Upamo, da bodo odgovorni pobudniki in akterji za nastalo zmedo in stroške prevzeli tudi odgovornost za škodo, ki nastaja v proračunu, predvsem pa pri številnih nič krivih občanih.

Oljka, stranka Slovenske Istre

 

 
.