DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Izolski odbor Oljke izstopa iz koalicije z županom Kolencem
Prispeval Vojko Ludvik   
Sreda, 25 september 2013
Izolski odbor Oljke – stranke Slovenske Istre se je po tehtnem razmisleku odločil izstopiti iz koalicije, ki je bila sklenjena z izolskim županom Igorjem Kolencem po zadnjih lokalnih volitvah leta 2010. „O izstopu iz koalicije z županom smo razmišljali že več časa, vendar smo v slogu konstruktivnega sodelovanja doslej vztrajali, ker smo menili, da bo Kolenc vendar zmogel preusmeriti delovanje občinske uprave. Sodu je izbila dno zadnja „solo akcija“ župana, ki je zagrenil življenje več kot 500 Izolanom, zakupnikom kmetijskih površin, katerim danes grozijo izjemno neljubi ukrepi, kot so selitev vinogradov, oljčnikov ali rušenje kmetijskih objektov,“ je glede odločitve o izstopu iz koalicije z izolskim županom Igorjem Kolencem dejal Vojko Ludvik, predsednik izolskega odbora Oljke – stranke Slovenske Istre. Stališče Oljke glede vprašanja zakupnikov kmetijskih zemljišč smo pojasnili že v prejšnjem tednu. Gre pa samo za eno, v tem trenutku najbolj izstopajočo enostransko politično odločitev župana, ki se je ponesrečila v škodo naših občanov.

Ludvik je spomnil na sprejete zaveze, ki so jih v Oljki pred tremi leti sprejeli v volilnem programu izolskega odbora: „koalicijska pogodba je v osnovi vzajemni dokument, kjer imajo vsi partnerji enakovredno vlogo, naš razvojni program pa se je v vsakem primeru ujemal z razvojnimi točkami drugih podpisnikov koalicije. Danes lahko rečemo, da Kolenčeva občinska uprava ni uresničila praktično nobene zaveze. Obratno se stanje v Izoli iz dneva v dan slabša, občinska uprava pa ni v stanju ponuditi primerne podpore za nov zagon“. V izolski Oljki so ob tem poudarili, da je bil odnos župana do njih neenakopraven in netransparenten v primerjavi z nekaterimi drugimi koalicijskimi partnerji, večina predlogov pa neutemeljeno zavrnjena. „Poglejte samo sprejem proračuna, kjer naših predlogov niso upoštevali. Danes imamo pred sabo proračun, kjer je polletna realizacija šele 25 %. V Izoli se ne dela malo, ne dela se skoraj nič in še to zelo slabo,“ je bil kritičen Ludvik.

Konkretne razloge nezadovoljstva z občinsko oblastjo je na kratko opisal sekretar izolske Oljke Vlado Krulčič: „občanom se je obljubljala reorganizacija občinske uprave, strokovno zaposlovanje pretežno domačih kadrov, strateško naravnan razvoj in reorganizacija Centra za kulturo, šport in prireditve (CKŠP), strokovno in razvojno pripravljen proračun, programe za podjetništvo in obrt, dolgoročna vizija prostorskega načrtovanja, dosledna uporaba dvojezičnosti in še bi lahko naštevali. Od vsega tega občinska uprava ni izvedla ničesar“, je dejal Krulčič.

Kot je znano, so prav vsa našteta področja v zadnjih letih še bolj stagnirala oz. nazadovala; povečala se je občinska birokratizacija, razvojnih programov ni, občinska uprava pogosto zaposluje izrazito nestrokoven kader, izdeluje se veliko načrtov, medtem ko se ne realizirajo praktično nič.

Nadaljevali bomo samostojno pot, kjer bomo javnost opozarjali na nesmotrno delovanje občine in predstavljali konkretne rešitve za blaginjo občanov,“ je dodal Krulčič, ki poudarja, da bo Oljka v vsakem primeru podprla projekte, ki bodo v korist občine in občanov, ne glede na predlagatelje.

 
.