DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Naj Kolenc poje, kar je zakuhal
Prispeval PR Oljka   
Sreda, 11 september 2013
Želeli bi opozoriti javnost na brezglavo akcijo izolskega župana Igorja Kolenca, ki je s pomočjo vaške skupnosti spretno zapakiral všečen in populističen ukrep lokalnega patriotizma in skrbi za okolje, ki pa je v resnici pogubno dejanje za več sto Izolanov.

V Oljki – stranki Slovenske Istre smo izredno zaskrbljeni nad projektom župana Kolenca, ki je sprva zakuhal težave približno 500 občanom, ki opravljajo profesionalne ali ljubiteljske poljedelske, vinogradniške, oljkarske in druge dejavnosti na kmetijskih zemljiščih, danes pa predstavlja projekt o razrešitvi težav, ki jih je sam povzročil. Nepremišljena vnema Kolenca, ki je ustvaril pogoje, da bi država naenkrat ugotovila, da so Izolani, ki že tri ali več desetletij razvijajo kmetijsko dejavnost „črnograditelji“, je povzročila pravo katastrofo številnim našim občanom. Nekatere od njih čaka rušenje kmetijskih objektov, kjer imajo spravljeno mehanizacijo, orodje, pridelke, selitev več sto oljk ali trt, v mnogih primerih pa celo opustitev dejavnosti, od katere so življenjsko odvisni. Govora je o svetovno priznanih pridelovalcih olja in hkrati o preprostih občanih, ki si v času krize zagotavljajo preživljanje s pridelki, ki jih sami pridelujejo.

Gašenje požara, ki ga je sam Kolenc zanetil z „ovajanjem“ lastnih občanov, od katerih jih je več kot devet desetin krivično prizadetih, kaže zgolj na nepremišljeno in nestrokovno urejanje prostorskega načrtovanja občine, kjer se udari po malem človeku, medtem ko se spregledajo pravi črnograditelji.

Sprašujemo se, ali se v ozadju ne skriva želja, da bi se Izolane odgnalo iz z žulji in znojem urejenih zemljišč, da bi se naredil prostor špekulantom, katerim bi se kmetijska zemljišča naključno spremenila v zazidalna. Nato bi v Izoli znova opazovali že zdaj poznane prazne betonske kolose, ki kazijo javni prostor in kršijo vse civilizacijske, človeške, okoljevarstvene in kulturne norme, predvsem pa prizadevajo naše občane.

V Oljki – stranki Slovenske Istre od izolskega župana terjamo takojšnjo rešitev težav, ki jih je sam zakuhal in s tem močno prizadel številne občane in njihov socialni položaj.

Vojko Ludvik, predsednik izolskega odbora

Oljka – stranka Slovenske Istre

 
.