DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Oljka podpira prizadevanja Univerze na Primorskem o enakopravnem sistemu financiranja
Prispeval PR - Oljka   
Petek, 20 december 2013

V Oljki – stranki Slovenske Istre z zaskrbljenostjo spremljamo odnos države do financiranja Univerze na Primorskem, ki bi kot najmlajša javna univerza, ki je dejansko še v postopku formiranja in konsolidiranja, potrebovala več in nikakor manj finančnih sredstev.

V zadnjih dnevih potekajo številne aktivnosti, s katerimi se izraža nasprotovanje obstoječi zakonski ureditvi, ki Univerzo na Primorskem postavlja v neenakopraven položaj v primerjavi z ostalimi univerzami v Sloveniji. Stanje sistemske podfinanciranosti Univerze na Primorskem se odraža na vseh področjih delovanja te ustanove, bodisi na znanstvenem, izobraževalnem, obštudijskem, raziskovalnem in drugimi.

V Oljki menimo, da se podcenjevalni odnos do Univerze na Primorskem negativno izraža na celotno regijo, ki bi od te ustanove morala črpati ravno njeno znanje, inovativnost in velik kadrovski potencial študentov ali pedagoško – raziskovalnega osebja. Zato Oljka podpira prizadevanja Univerze na Primorskem, študentov, strokovne javnosti in vseh, ki so v minulih dneh podprli peticijo, s katero se bo poskusila doseči enakopravnost financiranja primorske univerze v primerjavi z drugimi v državi.

Univerza na Primorskem je steber razvoja regije in mislim, da se tega uradna politika ne zaveda. Ko govorimo o univerzi, odpiramo vprašanja obsežne verige ljudi in ustanov, ki bi mogle imeti dovolj sredstev, da zagotovijo kakovostni preboj skupnosti na kulturnem, umetniškem, gospodarskem, znanstvenem in drugih področjih. Obstoječe stanje podfinanciranosti, kjer je govora o več milijonskih „luknjah“, v katerih so se izgubila primerna sredstva za delovanje naše univerze, je slaba novica za Istro in tudi širšo regijo. V Oljki smo odločno proti temu in zahtevamo resno, predvsem enakovredno obravnavo Univerze na Primorskem. Nadaljevanje take prakse lahko namreč požene primorsko univerzo v resne finančne težave, ki se bodo odrazile v slabši kakovosti študijskih, raziskovalnih in obštudijskih programov, da ne govorimo o že slabih infrastrukturnih pogojih univerze,“ je glede financiranja Univerze na Primorskem dejal predsednik Oljke Valter Krmac.

Oljka poziva pristojno ministrstvo, da nemudoma odpre resno razpravo o podfinanciranosti Univerze na Primorskem, predvsem pa, da ponudi ustrezne rešitve, ki bodo tudi našo univerzo izenačile z ostalimi javnimi univerzami v Sloveniji.
 
.