DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Odziv iz izredne seje občinskega sveta MOK glede nepremičninskega davka
Prispeval PR - Oljka   
Ponedeljek, 18 november 2013
Vezano na današnjo izredno sejo Občinskega sveta Mestne občine Koper v Oljki – stranki Slovenske Istre izražamo negativno mnenje nad načinom sprejetja novega zakona, ki bo urejal obdavčitev nepremičnin.

Obdavčitev nepremičnin je po našem mnenju področje, ki bi bilo še kako potrebno ureditve, vendar na strokoven, sistemski, pravičen in pregleden način, ki bi hkrati nudil podlago za kakovostno redistribucijo davčnega izplena. Ta bi moral v prvi vrsti koristiti razvoju podeželja oz. območjem občine, kjer so javna in komunalna omrežja deficitarna. Zakonsko ponujene rešitve pa pehajo prav na teh področjih, ki bi morala biti samo jedro zakona. Zato se ne moremo čuditi močnemu nasprotovanju velikega dela prebivalstva, gospodarskih, obrtnih, kmetijskih in drugih organizacij. Že dejstvo, da je zakon bil sprejet po skrajšanem parlamentarnem postopku in z nasprotovanjem tako obsežnega dela civilne sfere, bi moral biti signal oblasti, da se je dela lotila napačno.

V Oljki – stranki Slovenske Istre nasprotujemo tovrstnemu sprejetju zakona o davku na nepremičnine, ki ima kot edini namen polnjenje državne blagajne. Tovrsten način polnjenja lukenj je napačen in bo področje, ki je bilo potrebno ureditve, pahnilo v novo neurejeno stanje. Priliv, ki ga vlada pričakuje na tem področju, predvidoma po 200 milijonov evrov za državo in občine, ne bi zadostoval niti za reševanje manjših zasebnih bank, kaj šele za vrečo brez dna, imenovano Nova Ljubljanska banka (NLB). V primeru NLB se državna politika brez nobenega prerekanja kar sama ponuja, da bo plačala milijardne luknje, ki so jih ustvarili posamezni nesposobni kadri, ki ne nosijo nobene odgovornosti za svoje delo in odločitve. Po drugi strani pa ista državna politika ne čuti nobenega usmiljenja do navadnih ljudi, od katerih na zelo nepregleden način, v času največje krize doslej, terja plačilo za krpanje teh lukenj preko novih in novih davkov.

 

 
.