DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Naj vlada dvakrat premisli odločitve, ki vplivajo na gospodarski razvoj Kopra
Prispeval PR Oljka   
Torek, 12 november 2013

V Oljki – stranki Slovenske Istre smo resnično zaskrbljeni nad načinom in vsebino sprejemanja odločitev, ki – v kolikor sprejete – bodo ključno vplivale pri razvoju gospodarske aktivnosti na območju Mestne občine Koper.

 

V Oljki smo med prvimi, že pred leti podali konkretni predlog, da se v okviru koprskega pristanišča v skladu z evropskimi predpisi uredi večja površina, ki bi bila namenjena izvajanju izvoznih visoko tehnoloških dejavnosti. Z ustanovitvijo posebnih infrastrukturnih pogojev, ki bi zagotavljali tudi posebne davčne ugodnosti, bi lahko na našem območju ustanovili svetovno razpoznavno lokacijo, kjer bi se izvažali proizvodi ali storitve z zelo visoko dodano vrednostjo v vse države sveta. Zelo pomembno je, da se s pomočjo take cone zagotavljajo nova delovna mesta, pristanišče pa bi pridobilo še večjo mednarodno veljavo.

Predlog Ministrstva za gospodarstvo, da se ugodnosti iz Zakona o ekonomski coni (ZEC) ukinejo z ukinjanjem samega zakona, je po našem mnenju neprimeren in nedovršen, saj se o tej težavi ni nihče seznanil s stališči lokalnega okolja in gospodarstva.

V Oljki – stranki Slovenske Istre smo prepričani, da je predlog, ki gre v pot sprejemanja na vlado, nekonsistenten in ne odraža potreb razvoja gospodarskih dejavnosti na območju Mestne občine Koper. Predlagamo, da se postopek ukinjanja ZEC ustavi oz. zamrzne in da se v zvezi z vprašanji in dilemami, ki nastajajo na tem področju, odpre širša javna razprava, kjer bodo lahko vsi udeleženci podali svoja stališča in predloge.

Prepričani smo, da je slab razvoj dejavnosti v režimu ekonomske cone le posledica pomanjkanja prave vizije tovrstnega razvoja na ravni države, lokalne skupnosti in same Luke Koper. S tem mislimo, da gre le za neizkoriščene priložnosti v preteklosti in danes je napočil pravi čas, da vsi sedemo za skupno mizo in odločimo o neštetih potencialih, ki so nam na voljo na tem območju, in sicer po vzoru številnih uspešnih praks v svetu.

Ukinitev režima ekonomske cone na območju koprskega pristanišča bi bila slab signal morebitnim investitorjem, za katere smo prepričani, da še obstajajo, vendar jim je treba ponuditi primerno podporo in okolje. Zato od Ministrstva za finance in Vlade RS pričakujemo, da bosta svoja stališča spremenili in razpravo o ukinitvi ZEC spremenili v razpravo glede prihodnosti razvoja ekonomske cone.

Oljka – stranka Slovenske Istre

 

 
.