DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Popovičevo vmešavanje v upravljanje Luke Koper že obrodilo "gnile" sadove
Prispeval PR - Oljka   
Sreda, 28 avgust 2013

Koprski župan Boris Popovič je za naslednji ponedeljek, 2. septembra 2013, sklical izredno sejo Občinskega sveta Mestne občine Koper (OS MOK), z eno samo točko dnevnega reda, ki se glasi „Obravnava aktualnih dogodkov v zvezi z Luko Koper, d. d.“.

Ne dvomimo o tem, da se bo tudi tokratna obravnava na koprskem mestnem svetu prelevila v tragikomično predstavo apologetov zasebnih interesov koprskega župana in njegovih prijateljev in žal nimamo orodij, da bi jo preprečili. Vendar bi v Oljki – stranki Slovenske Istre, v kontekstu razprav o aktualnih dogodkih, pričakovali poglobljeno obravnavo številnih predkazenskih, kazenskih, sodnih, kriminalističnih in drugih sorodnih postopkov, do katerih redno prihaja na Mestni občini Koper in v drugih koprskih javnih ustanovah.

Pričakovali smo tudi, da bo koprski župan mestni opoziciji, strokovni in javni nadzorstveni sferi neodvisnih strokovnjakov oz. ustanov omogočil podroben vpogled v delovanje mestne uprave in v številne redne delovne procese, akte, razpise, ki se po tekočem traku pojavijo v eno ali drugo zelo resno obravnavo represivnih organov. To so naloge, s katerimi bi se moral urgentno ukvarjati koprski mestni svet, ne pa s tem, kako ravna kateri od politično nastavljenih nadzornikov delniške gospodarske družbe v večinski državni lasti. Ob tem naj javnost spomnimo na dolgoletno zaničevanje družbe Luka Koper s strani Popoviča, ki je pred leti prodal polovico delnic te družbe v lasti Mestne občine Koper in neuspešno poskusil prodati še preostali delež. O tem kako uspešno je bilo vodenje nadzornega sveta Luke Koper s strani Popoviča v času, ko je podjetje vodil njegov dobri prijatelj Robert Časar, ne bi niti izgubljali besed.

Če bi OS MOK že moral razpravljati o problematiki Luke Koper, bi to kvečjemu lahko storili pred izbiro novega predsednika uprave in v strogem okviru delovanja predstavnika lokalne skupnosti, direktorice koprske mestne uprave Sabine Mozetič, kateri bi za to pristojen organ na javen in pregleden način podal stališča, ki naj bi jih uveljavljala v imenu lokalne skupnosti (in ne „zasebne skupnosti“, kot se danes dogaja). Mislimo, da bi direktorica občinske uprave morala opravljati vrsto drugih bolj pomembnih strokovnih nalog znotraj koprske občine, saj je pred njo obilo perečih in resnih težav. V Mestni občini Koper je teh namreč več kot dovolj, naj spomnimo na izjemen porast brezposelnosti, večanje revščine, nerešeno problematiko mirujočega prometa, aktualno brezglavo zaprtje dela ankaranske vpadnice, nezmožnost izpeljave javnih razpisov, ne da bi pristali v roke kriminalistov in številne druge. To so koprske izredne razmere, ki bi si zaslužile izredno sejo OS MOK, ne pa vmešavanje lokalne politike v delovanje gospodarske družbe.

Naj na zadnje povemo, da smo izredno razočarani, zaskrbljeni in prizadeti nad rezultati zadnjega intenzivnega vmešavanja Popoviča v upravljavske zadeve Luke Koper. Državni lastniki družbe so namreč prav danes odločili, da bodo sklicali skupščino delničarjev, kjer bo predlagano izničenje vpliva lokalne skupnosti in zmanjšanje števila delavcev v nadzornem svetu. Ni kaj, še en „superfantastičen“ uspeh Borisa Popoviča.

 


 

 
.