DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Kdaj bo konec žaljenja Ankarančanov?
Prispeval Viktor Markežič   
Sreda, 24 julij 2013

V teh dnevih se je razvnela razprava glede zaprtja dela Jadranske ceste oz. stare srminske ceste, ki Ankarančanom in drugim prebivalcem na tem območju onemogoča lažjo in cenejšo pot do Kopra, kamor se vozijo v pretežni meri v službo (brez nakupa avtocestne vinjete).

Razumemo in podpiramo razloge, ki se nanašajo na varnost dotrajanega in nevarnega cestnega odseka do krožišča v Srminu, vendar dogajanja v zadnjih dneh, zlasti današnjega verbalnega izbruha jeze zoper Ankarančane, ki naj bi bili krivi celo za to, da se ne izvajajo večje naložbe.

Sosledje dogodkov in konfuzno dogajanje pri zaprtju odsekov cest in dnevnimi spremembami obveščanja javnosti, nam daje misliti, da je koprski župan Boris Popovič že ozdravel in je že na delu, saj gre za že znane povračilne in zlonamerne poteze zoper tiste, ki niso složni z njegovim razmišljanjem.

Podpiramo zagotavljanje varnosti kolesarjev, vendar smo zelo presenečeni nad tem, da se je koprska občina spomnila ceste na obrobju mesta, hkrati pa so pristojni popolnoma slepi nad izrazito nevarno urejenimi kolesarskimi „stezami“ v samem mestnem jedru. Če koprski župan in vodstvo občine tega še niso opazili, je višina pločnikov večjega dela koprske promenade na ravni ceste, kar pomeni, da so uporabniki pločnikov v neprestani nevarnosti pred avtomobili ali drugimi vozili, ki kar pogosto vozijo po samem pločniku. Poleg tega pločnike, ki niso pravilno urejeni oz. označeni, hkrati uporabljajo pešci, kolesarji, vozniki koles z motorji, starši z otroškimi vozički, invalidi in drugi uporabniki. Prizore, ko se pešci na pločniku umikajo avtomobilom ali skačejo pred kolesi z motorji, so žal stalnica Kopra v zadnjih letih. O kolesarskih stezah, ki se nenadno prekinejo kar sredi ceste, raje ne bi.

Navedeno nam lahko da zgolj misliti, koliko se v koprski občinski upravi zavzemajo za varnost kolesarjev. Menimo, da je celotna zadeva, ki je vezana na nenadno zaporo cest, uperjena proti Ankarančanom, ki so že nekaj let žrtve agresivne politike Mestne občine Koper. Kot smo v preteklosti že veliko krat rekli, v Oljki – stranki Slovenske Istre spoštujemo odločitev sodišč in bomo to počeli tudi v primeru Občine Ankaran v konstituiranju, ki jo je ustanovilo Ustavno sodišče RS. Za ustanovitev občine pa je neposredno odgovoren koprski župan Boris Popovič, ki je vodil politiko občinske uprave, ki je razprodala ankaranska zemljišča, dovolila divje pozidave ankaranske obale, na zadnje pa neuspešno želela spremeniti meje območja Ankarana, da bi s tem pridobila pritlehne ozemeljske interese.

Napadi na Ankarančane, ki naj bi po novem bili celo krivi za „blokado celovitega urejanja kraja“, so objesten in malomaren poskus preusmerjanja pozornosti od mačehovske občinske politike Mestne občine Koper do območij, kjer župan ne najde somišljenikov. Povsem znano je namreč, da gre za neutemeljene očitke, ki nimajo podlage v resničnosti. Ob tem bi želeli sporočiti, da naložbe, ki se izvajajo v koprski občini, niso „darilo“ župana in mestnih oblasti, kot se lahko razbere iz sporočil, ki prihajajo iz Verdijeve 10, temveč gre za proračunske izdatke, ki se financirajo iz mestne, državne ali evropske blagajne, torej so to javne naložbe.

Pozivamo koprsko mestno upravo, naj se vendar začne obnašati odgovorno do vseh prebivalcev in naj rešitve, ki se nanašajo na večje skupine ljudi, rešuje složno, z dialogom in s ciljem, da prisluhne najbolj prizadetim. Pričakujemo, da bodo odgovorni v občini prisluhnili Ankarančanom in skupaj z njimi našli tudi najbolj varno in uporabno prometno rešitev.

Viktor Markežič, občinski svetnik Mestne občine Koper

Oljka – stranka Slovenske Istre

 

 
.