DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novic
Popovič nekredibilen državni svetnik
Prispeval Viktor Markežič   
Četrtek, 13 december 2012

Včeraj je celotna slovenska javnost imela možnost spremljati vnovično predstavo koprskega župana Borisa Popoviča, ki v želji, da bi ustregel enkrat enim, drugič drugim akterjem v ozadju, v resnici škodi demokratičnim standardom, predvsem pa meče slabo luč na Mestno občino Koper.

 

Navezali bi se na besede včeraj izvoljenega predsednika Državnega sveta Mitje Bervarja, za katerega je „zelo pomembno, da se ugled državnega sveta povrne“. Taka stališča v celoti podpiramo in tudi sami menimo, da bi se že dobro načet ugled moral povrniti v večino državnih ali lokalnih organov. V tej luči pa težko razumemo, da v Državnem svetu tudi po novem sedi zelo sporen koprski župan Popovič. Še bolj nenavadna je vloga „zastavonoše“ morale in pravičnosti, ki jo je na neki način včeraj prevzel kar Boris Popovič, ki je to svojo domala častno funkcijo opravičil z bizarnimi besedami: "Vse metati v isti koš je neprimerno“. Vmešavanje v interne težave Mestne občine Maribor, kar je Popovič počel, je že po sebi neprimerno, še bolj nedostojno pa je moraliziranje nekoga, ki je bil dvakrat pravnomočno obsojen, prvič zaradi opravljanja, drugič zaradi utaje davkov. Zoper koprskega župana že potekajo tudi številni predkazenski postopki, odprti sodni postopki, v mnogih primerih pa so že vložene kazenske ovadbe. Prav jutri na primer na koprskem okrožnem sodišču poteka kazenska obravnava zoper Popoviča zaradi sumov zlorabe uradnega položaja ali pravic pri prodaji večjega zemljišča na območju Sermina. Zato menimo, da je sklicevanje na moralne zadržke državnih svetnikov pri zavrnitvi enega od članov dvolično. Če bi ti zadržki obstajali za vse, si namreč težko predstavljamo, da so svetniki brez težav potrdili Popoviča. Gre za očitna dvojna merila, s katerimi se ugled Državnemu svetu nikakor ne bo povrnil.

Z našim odzivom bi želeli opozoriti predvsem na možnost aktivne zlorabe preglasovanja ali moči večine, ki le lahko v veliko primerih samo politično ali demagoško usmerjeno. Sami take primere zelo pogosto opazujemo v koprskem mestnem svetu, kjer „demokratična večina“ kljub našemu močnemu in argumentiranemu nasprotovanju, sprejema za mesto škodljive in potratne projekte. Besede Popoviča, da sedi v Državnem svetu, ker ima „moč in zaupanje v lokalnem okolju“, so prav tako iz trte zvite. Javnost bi radi seznanili s tem, da je že elektorski sistem za volitve državnih svetnikov v Kopru naravnan tako, da predstavnika teritorialnega območja občin Izola, Kopra in Pirana ne voli neposredno lokalno okolje, temveč skrbno zbrani člani stranke Koper je naš.

Oljka – stranka Slovenske Istre

Viktor Markežič

 

 


 

 
.