DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Predsednik Türk pri obisku Mestne občine Koper pustil moralo doma?
Prispeval Valter Krmac   
Sobota, 19 maj 2012

Več kot presenečeni smo bili nad nedavnim obiskom predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, ki si je pred nekaj dnevi vzel čas in prišel na obisk k županu Mestne občine Koper Borisu Popoviču. Predsednik Türk je ob obisku v zlato knjigo Mestne občine Koper zapisal, da je „Koper eno naših najuspešnejših mest in naše veliko upanje za dinamično in vsestransko uspešno Republiko Slovenijo“.

Ocenjujemo, da se je predsedniška predvolilna kampanja že dobro začela, saj je predsednik Türk za voljo všečnosti pri volivcih storil veliko napako in pokazal, da je pripravljen sprejeti cenene moralne kompromise in osebno blamažo na račun tega, da bi bil spet izvoljen. Koprska občina morda na prvi pogled lahko daje videz uspešnega mesta, v resnici pa je po uradno dostopnih podatkih najbolj zadolžena občina po prebivalcu v Sloveniji in hkrati občina z visoko stopnjo rasti brezposelnosti. Po našem mnenju pa je predsednik republike storil še večjo napako, ko je ignoriral dejstvo, da je bil koprski župan dvakrat pravnomočno obsojen. Prvič zaradi kaznivega dejanja opravljanja in razžalitve, drugič pa zaradi utaje davkov in ponarejanja listin. Zoper Popoviča je po pisanju medijev vloženih še vrsta pravnomočnih obtožnic, ki jih je predsednik Türk v času lanskih državnozborskih volitev zelo obsodil v primeru predsednika vlade Janeza Janše. Predsednika republike dr. Danila Türka smo pred leti tudi sami podprli, saj je vlival veliko upanja in verodostojnosti, v zadnjih letih je naredil tudi vrsto pozitivnih stvari, vendar je zaigran laskavi obisk v Kopru vse to zasenčil. Mislimo, da bi moral predsednik države predstavljati najvišjo avtoriteto in imeti držo moralnega voditelja, kar g. Türk v Kopru ni pokazal.

Pred leti je predsedniku Türku skupina državljanov, med katere se je vključila tudi vrsta uglednih javnih imen, posredovala pobudo za dodelitev najvišjega državnega odlikovanja – reda za izredne zasluge - gospodu Bertu Pribcu, staroselskemu Istranu, Šavrinu in Slovencu, ki je slovenski jezik in kulturo ponesel v svet s številnimi pesniškimi zbirkami, prevodi, knjigami, eseji, razpravami in članki. Literarna kritika ga je uvrstila med najvidnejše književne ustvarjalce slovenske diaspore. G. Türk se pobudi za odlikovanje izpred dveh let in tudi nadaljnjim pozivom še do danes ni odzval. Resnično ne razumemo, kako pozitivna, popolnoma nepolitična pobuda, ki je temeljila na priznanju zaslug za ohranitev slovenske kulture in staroselskih običajev naših krajev, ni bila vredna niti odgovora, medtem ko si je g. Türk v volilnem letu vzel dan časa, da bi ga po Kopru vodil pravnomočno obsojen župan, ki je vpleten v še nešteto drugih sodnih postopkov.

Mislimo, da je g. Türk kot predsednik in zlasti kot pravnik, padel na izpitu verodostojnosti in moralne drže. Način obiska Mestne občine Koper je najmanj sporen. Večletno neupoštevanje pobude za odlikovanje g. Pribca pa v resnici kaže na to, da smo prebivalci Istre za predsednika Türka prej kot ljudje in državljani – volivci, h katerim se za glasove zateka tudi onkraj meje predsedniške drže, strokovnosti, avtoritete in morale.

Valter Krmac

Oljka – stranka Slovenske Istre

 
.