DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novic
Pobuda za sklic izredne seje OS MOK za ugotavljanje odgovornosti župana pri oškodovanju občine
Prispeval Vida Gračnar   
Sreda, 29 februar 2012

V Oljki – stranki Slovenske Istre županu oz. mestnim svetnikom dajemo pobudo za sklic izredne seje Občinskega sveta Mestne občine Koper zaradi ugotavljanja morebitne odgovornosti župana Borisa Popoviča pri več milijonskem oškodovanju koprske občine. V kolikor seje ne bo sklical župan, pozivamo občinske svetnike, naj nam pomagajo zagotoviti vsaj četrtino glasov, ki so potrebni za sklic izredne seje na podlagi 34. člena Statuta Mestne občine Koper.

Pred dnevi se je v Mestni občini Koper zgodil izreden dogodek, in sicer je koprska občina izgubila tožbo proti družbi Kompas MTS zaradi neplačila objektov na Lazaretu, za katere je pred leti uveljavljala predkupno pravico. Glede konkretnega spora smo se v Oljki v preteklih letih že pogosto odzvali, saj je bilo že od začetka jasno, da je šlo za vnaprej izgubljeno pravdo, ki se je začela zaradi načrtnega ravnanja koprskega župana Borisa Popoviča, ki je želel konkretnim podjetnikom preprečiti, da bi nadaljevali uspešno dejavnost restavracije na mejnem prehodu Lazaret. Rezultati takega početja so danes klavrni: pred nekaj leti prenovljen gostinski objekt in okolica na elitni lokaciji sta popolnoma degradirani in uničeni ter služita kot zbirališče odpadkov; zadrževanje na tem območju pa je danes vse prej kot varno. Že obstoječe stanje je odraz neodgovornega ravnanja konkretnih posameznikov, ki so s svojimi odločitvami povzročili razpad objektov, kaj bi lahko šele rekli za odškodnino v višini vrtoglavih 3 milijonov evrov, ki jo bodo danes morali plačati občanke in občani Mestne občine Koper. Taka je namreč višina odškodnine, ki jo mora koprska občina plačati družbi Kompas MTS na podlagi sodne odločbe. Po mnenju direktorice občinske uprave Sabine Mozetič to naj ne bi bil problem, saj je v duhu devetletne razsipniške politike Primorskim novicam dejala, da “Zadevo bomo rešili tako, da nihče ne bo utrpel posledic“. Čudimo se nad takimi izjavami, saj je isto občinsko vodstvo ob sprejemu proračuna decembra lani javnosti sporočilo, da ni sredstev za malo gospodarstvo, za socialo, za brezposelne, za neprofitne organizacije, društva, kulturne in muzejske dejavnosti, šolstvo in še bi lahko naštevali, hkrati pa se cene javnih storitev dnevno drastično dvigujejo in udarjajo po žepu najbolj labilne skupine občanov. V Oljki se sprašujemo, koliko časa se bo občinsko vodstvo sprenevedalo nad poraznim stanjem mestne blagajne, ki jo bremenijo razna posojila, poslovni najemi in obresti v višini več kot 90 milijonov evrov! Neuradno smo seznanjeni tudi s podatkom, da naj bi koprska občina že pred časom najela nekaj premostitvenih posojil, ker naj bi primanjkovalo celo sredstev za tekoče poslovanje. Kje si bo torej občina zagotovila 3 milijone evrov? Z novimi posojili ali morda s podarjanjem občinskih zemljišč, kar bodo plačevale še naslednje generacije občanov? Gre za skoraj 10 odstotkov letnih davčnih prihodkov občine, ki so njen glavni vir financiranja.

V Oljki menimo, da obstaja velika verjetnost, da je za novo 3 – milijonsko škodo neposredno odgovoren koprski župan Boris Popovič in ožje občinsko vodstvo, saj pri sprejemu odločitve o predkupni pravici za objekte na Lazaretu ni sodeloval mestni svet, temveč posamezniki iz občinske uprave. Prepričani smo, da bomo občinski svetniki s pregledom sodnega spisa in ostale dokumentacije to odgovornost lahko tudi ugotovili in izsledke posredovali dalje ustreznim organom, zato pričakujemo široko podporo mestnih svetnikov pri zagotavljanju podpisov, potrebnih za sklic izredne seje Občinskega sveta Mestne občine Koper.

 

 

 

Vida Gračnar, predsednica

Odbora stranke v Kopru

Oljka - stranka slovenske Istre

 

 
.