DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novic
Ukinjanje financiranja učenja italijanščine v zaledju je barbarski zločin!
Prispeval Valter Krmac   
Četrtek, 16 februar 2012
Z ogorčenjem smo v današnjih Primorskih novicah prebrali vest, da je Mestna občina Koper  ravnatelje osnovnih šol iz Dekanov, Gračišča, Marezig in Šmarij obvestila, da bo morda nehala plačevati učitelje, ki učijo italijanščino v prvih šestih razredih, saj te šole  ne sodijo v narodnostno mešano območje, zato italijanščino prvih šest let poučujejo kot dodatni predmet, ki pa ga obiskujejo skoraj vsi otroci.

V Kopru smo v preteklosti bili navajeni na marsikaj, vendar tokratna novica vsebinsko skorajda presega vse, kar je koprski župan Boris Popovič počel v preteklosti v škodo občine in občanov. Ukinjanje temeljnih jezikovnih predmetov v osnovnih šolah zaradi finančne stiske in varčevanja 80 tisoč evrov se sliši prej kot slaba šala (enako kot odpoved sodelovanja pri evropskem prvenstvu v košarki) V Oljki – stranki Slovenske Istre ne moremo tolerirati izgovorov o administrativni meji dvojezičnega območja, kamor zaledni kraji ne spadajo. Ukinjanje financiranja poučevanja italijanskega jezika našim najmlajšim občanom pomeni hud udarec njihovemu znanju in bi bil pravi kulturni zločin ter barbarsko dejanje, ki nima nobenega opravičila. Že samo razmišljanje o ukinitvi ene od večjih pedagoških prednosti, ki  jih imajo naši šolarji, je vredno ostre obsodbe. Danes se znanje italijanskega jezika na višji ravni zahteva domala v vseh javnih in zasebnih ustanovah na našem območju. Obvladanje italijanščine našim občanom utira pot ne samo v sosednji Italiji, temveč tudi na številnih drugih svetovnih delih, kjer so prisotne italijanske skupnosti. Uporaba in znanje italijanščine na koprskem pa ima še širši in bolj občutljiv pomen, ki je vezan na našo bogato kulturo in preteklostjo. Pretrganje teh vezi na tako brutalen način je neopravičljivo, kakor je nesprejemljivo tudi vnovično oškodovanje prebivalcev zaledja,, ki so že tako oškodovani in diskriminirani zaradi dolgoletnega naložbenega zanemarjanja. Župana  bi tudi spomnili, da je italijanska ena od ustavno varovanih avtohtonih narodnih skupnosti.

Apeliramo na  občinsko vodstvo in še posebej na župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča, da nemudoma prekliče zamisel o ukinitvi financiranja učiteljev italijanskega jezika v Dekanih, Gračišču, Šmarjah in Marezigah.  Župana in vso javnost bi radi spomnili, da miljone evrov potrošene za neracionalno zastavljene projekte (financiranje zgubaške komunale, pretirano osvetljvanje in kičenje mesta, vzdrževanje slabih gradbenih posegov, izdajanje glasila, ki služi promociji župana) ne more in ne sme biti razlog za kratenje osnovih pravic slehernega do znajnja jezika, ki je v našem okolju bil vedno prisoten in je del naše kulture.  Otroci na podeželju so tudi del občine Koper.
 
.