DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novic
Po volitvah - manj "kruha in iger"
Prispeval Vida Gračnar   
Torek, 03 januar 2012

Kljub razkošju, ki ga je bilo videti v prejšnjem -  dvakrat volilnem letu, se je silvestrovanje v Kopru zaključilo dokaj klavrno. Vrsta občanov se je še nekaj dni pred mestnim praznovanjem zadnjega dne v letu 2011 spraševala, zakaj ni natančno napovedan ognjemet, kot smo jih bili skorajda navajeni skozi celo lansko leto. Opolnoči pa je prišel odgovor, saj smo lahko vsi videli, da mestnega ognjemeta ob letošnjem novem letu ni bilo. Načeloma bi se lahko strinjali s tem, da gre za dodaten strošek, ki ni nujen v času krize in kot tak odvečen. Vendar pa je treba poudariti, da je lani občinska oblast, najprej zaradi občinskih volitev, ki so bile v vprašaju prav času novega leta, izstrelila kar dva ognjemeta v dveh dneh. Tretji ognjemet lani je bil izstreljen za občinski praznik, spet v pričakovanju lokalnih volitev, četrti pa celo decembra, tik pred volilnim molkom zaradi državnozborskih volitev. Takrat, ob skoraj praznem Kopru, ni bilo niti primernih vremenskih pogojev za tak podvig, saj se je dež izmenjaval z gosto meglo. Vendar pa so bili ti izstrelki, obogateni s ponudbo brezplačne hrane, všteti v volilne kampanje koprskega župana Borisa Popoviča, ki se je po strmoglavljenju svojega Aviona zaprl vase in začel s povračilnimi ukrepi proti lastnim občanom, čeprav smo mu plačali vsakokratno predvolilno razkošje. Zato nas od danes čakajo dražje parkirnine in nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), javni komunalni privezi, čakamo le še na podražitev odvoza smeti, kar je trenutno, na srečo, zakonsko preprečeno.

 

Menimo, da je bilo decembrsko dogajanje v Kopru nasploh slabše v primerjavi s preteklimi leti, z bistveno manj dogodki, ki so bili tudi nižje kakovostne ravni. Slaba je bila tudi okrasitev celotne občine, kar je bilo zelo dobro vidno že tik po obvozu na Semedelski most. Markovec na primer letos sploh ni bil okrašen, čeprav je največji primestni del Mestne občine Koper. Da ne govorimo o zaledju, kjer so naši občani novoletne okraske lahko gledali le na razglednicah ali fotografijah, saj jih v živo marsikje ni bilo. Sprašujemo se, ali je tako stanje načrtno, ali je občinska blagajna že tako izpraznjena, da nam ni ostalo sredstev niti za nekaj skromnih okraskov, morda pa županovi ekipi primanjkujejo dobre ideje in dobra volja, da bi občane razveselili vsaj med prazniki?

 

V Oljki smo prepričani, da se vse bolj približujemo realnosti, ki jo je ustvarila dolgoletna razsipniška politika koprske mestne uprave. Več kot očitno je namreč, da se zgolj v predvolilnih obdobjih želi prikazati stanje, ki je drugačno od realnega. To je natančno dokazljivo z vsakokratnim predvolilnim protokolarnim in družabnim dogajanjem, ki ga na stroške vseh občanov organizira občinska uprava. Mislimo, da ni prav, da se občanom jemlje še nekaj malo veselja, ki smo ga bili navajeni imeti, saj se s tem tudi jemlje upanje, da se bomo z dobro voljo zoperstavili pereči krizi, ki  v najbolj zadolženi občini v Sloveniji  že kaže zobe. Zato zavračamo maščevalno politiko Popoviča, ki se ne more sprijazniti z zadnjim političnim pogromom in ga pozivamo k temu, da bo v letu 2012 bolj spoštljiv in strpen do vseh občanov in jim ne bo odrekal tistega, kar jim pripada.

 
.