DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Mestna občina Koper tone v dolgovih
Prispeval Valter Krmac   
Četrtek, 15 december 2011

Že vrsto let v Oljki - stranki slovenske Istre opozarjamo, da je ves blišč, ki ga že vrsto let vsiljuje župan Mestne občine Koper, slaba usmeritev za razvoj občine. To dokazujejo tudi zadnji podatki objavljeni v časniku Finance z dne 9. 12. 2011,  kjer je navedeno, da je trend zadolženosti Mestne občine Koper v obdobju med letoma 2006 in  2011 skokovito narasel za vrtoglavih 1.316 odstotkov. Če podatek prikažemo v denarju, to pomeni, da je zadolženost vsakega prebivalca koprske občine narasla iz 88 na 1.142 evrov!  Koprski župan Boris Popovič je v svojem mandate vsako občanko in občana Mestne občine Koper zadolžil za rekordnih 1.142 evrov. Dosegli smo neslavni primat zadolženosti na državni ravni z velikim naskokom pred ostalimi slovenskimi občinami. Drugi podatek, ki vzbuja zaskrbljenost, je rast brezposelnosti, ki Mestno občino Koper spet uvršča na sam vrh v slovenskem prostoru. Brezposelnost v naši občini nenadzorovano raste in ji ni videti konca. Podjetja propadajo, trgovine in proizvodni obrati se zapirajo, obrtniki klonejo pred slabim poslovnim okoljem, kjer se zanje ne stori nič, novih poslovnih pobud pa enostavno ni.

 

Prepričan sem, da marsikdo razmišlja, da je ta dolg nekaj abstraktnega. V resnici pa ni tako, saj bomo prezadolženost plačevali preko dražjih javnih storitev, višjih prispevkov, višjih nadomestil za stavbna zemljišča in komunalna nadomestila, z višjimi kazni itd.  Znatno se bo zmanjšal standard v javnem sektorju, manj bo denarja za vrtce in šole, za šport, kulturo in druge družbene dejavnosti. Razlike med razvojem mesta in podeželja se bodo še večale, “superfantastičen proračun” pa bo samo še pravljica za lahko noč.

 

Teh negativnih dosežkov si v Oljki ne želimo. Čutimo odgovornost do svojih volivcev in tudi ostalih občank in občanov, da jih o tem dramatičnem stanju opozorimo. Negospodarno ravnanje moramo nemudoma zaustaviti, ker je so od njega odvisni prihodnost, razvoj in življenje v naši občini. Ti podatki so zaskrbljujoči in zahtevajo takojšnje ukrepanje. Kdo lahko sploh ukrepa v naši občini? Zdajšnje občinsko vodstvo je dokazalo, da nima niti najmanjšega namena upočasniti trend zadolženosti, saj napoveduje najem dodatnih posojil za gradnjo  “mega projektov”. Taki projekti nas bodo nedvomno potisnili v še večjo zadolženost.  Razumnega odločanja v občinskem svetu, kjer ima nekritično večino vladajoča stranka Koper je naš (KJN), tudi ne moremo pričakovati, saj se ti občinski svetniki tako rekoč glasovalni stroj, ki ravna zgolj po nareku.

Občina je servis za občane in ne poligon za preizkus podjetniških ali domišljijskih pobud neodgovornih posameznikov. Tudi v Oljki si želimo razvoja, vendar takega, ki ne bo puščal pogorišče v javnih financah. Skrbeti moramo za uravnotežen razvoj in kakovosten servis za občane. Zagotoviti moramo visoko raven javnega dobra, od komunalnih storitev, vrtcev, šolstva, kulture, hkrati pa primerno gospodarsko okolje, ki bo omogočalo razvoj lokalnega gospodarstva. Rast in razvoj občine kot celote lahko dosežemo samo z ustvarjanjem novih delovnih mest.

Odgovore na vprašanje, kako preprečiti negospodarno ravnanje z javnimi financami, v Oljki ponujamo že vrsto let, vendar naš glas vedno naleti na gluha ušesa. Zato ponovno pozivamo župana, občinsko vodstvo in odgovorne v finančnem sektorju, naj dobronamerno sprejmejo naša opozorila v znak skupnega sodelovanja. Prelomno obdobje, v katerega nas je zapeljal nenadzorovan »turbo« kapitalizem, zahteva premislek in odgovorne  korake. Kot opozicijska stranka se tega zavedamo in kritično ter konstruktivno opozarjamo na nepravilnosti, ki gredo v škodo vseh občank in občanov Mestne občine Koper.  Prvi korak, s katerim bo v občini zagotovljena informiranost vseh občanov glede stališč in opozoril opozicije je ta, da občinsko glasilo dejansko postane glasilo vseh in ne le ene politične stranke. Le na ta način bodo naši občani objektivno seznanjeni o stanju v Kopru. Enostransko prikazovanje dogajanja z olepševanjem dejanskega stanja, je podobno žalostnim oblikam diktature in njenih pojavnih oblik iz preteklosti. Živimo v lažni demokraciji, kjer bogatenje izbrancev plačujemo vsi ostali. O zadolženosti občine morajo biti seznanjeni prav vsi občani. To je njihova temelja pravica, saj  bodo morali  ta dolg tudi dejansko odplačevati. Tisti, ki so dolg ustvarili z nespametnim odločanjem in dvigovanjem rok, se bodo varno izognili vsaki odgovornosti.

Pričakovati, da bo novo občinsko vodstvo čez tri leta prezadolženost in razvojni deficit rešilo z magično paličico, je iluzija, na katero ne moremo računati. Potrebno je takojšnje ukrepanje. Zatiskanje oči pred zadolženostjo, v katero nas je pripeljal župan, je neodgovorno ravnanje slehernega, saj bodo te negativne posledice čutili tudi naši zanamci. Razumeti moramo, da bo slej kot prej treba plačati zapitke, ognjemete in pravljico o uspešnem Kopru. Stanje v katerem se nahajamo, zahteva gospodarja, ki razume rek naših prednikov "v usta daj samo toliko, kolikor lahko požreš, ker drugače se ti zatakne.”

 
.