DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Dušan Benčič je postal vitez krvodajalstva
Prispeval Vida Gračnar   
Ponedeljek, 07 november 2011
V Oljki s ponosom sporočamo, da je naš član Dušan Benčič iz Hrpelj na petkovi krvodajalski akciji že stotič daroval kri in tako postal vitez krvodajalstva. Dušan Benčič je s krvodajalstvom začel tik za tem, ko je postal polnoleten in s to človekoljubno dejavnostjo nadaljuje celih 39 let. „Odločitev je bila preprosta, mama je bila krvodajalka in organizatorica krvodajalskih akcij, zato sem že v mladih letih vedel, da je to nekaj dobrega in koristnega tako za krvodajalca, ki je pod zdravniškim nadzorom, kot za prejemnika krvi,“ je o odločitvi, da postane krvodajalec povedal Dušan Benčič. Na vprašanje, do kdaj bo še krvodajalec, odgovarja, „vse dokler mi bo to zdravje dopuščalo, vsekakor pa ne preko dopolnjenega 65 leta, ko je postavljena zakonska starostna meja za krvodajalce. Naj pri tem še povem, da sem v vseh teh letih imel srečo, saj sam nisem potreboval krvi, sem le „dajal“", ponosno pove Dušan. Stokratni darovalec se je danes zapisal med visoke jubilante krvodajalstva in je s strani Beise Žabkar iz koprskega območnega združenja Rdečega križa prejel posebno odlikovanje in častni naziv Vitez krvodajalstva. Dušan je ponosen nad imenovanjem in bi želel biti za zgled vsem tistim, zlasti mladim, ki se za krvodajalstvo še niso odločili. Ob tem pravi, da je „krvodajalstvo dobra stvar, nima negativnih plati, samo pozitivne. Tukaj se znajdemo v edini zdravstveni instituciji, v katero prideš popolnoma zdrav, med zdrave ljudi, ni čakalnih dob in niso potrebne napotnice. Zavedati pa se moramo, da lahko s tako majhnim vložkom, ki od človeka terja le nekaj minut prostega časa, dobesedno rešujemo življenja,“ je spodbuda, ki jo Dušan pošilja novim krvodajalcem.

Viktor Markežič, ki je skupaj s še približno 20 člani stranke daroval kri, je ob jubileju razložil, da „krvodajalsko akcijo pripravljamo že pet let, od ustanovitve stranke dalje in jo redno ponovimo dvakrat na leto. Gre za interno akcijo stranke, ki je vsako leto vse bolj uspešna, prav v petek, smo že desetič, zato hkrati slavimo več dosežkov, tako jubilejno deseto krvodajalsko akcijo, kot Dušanovo stoto darovanje krvi,“ pravi Viktor Markežič.

Krvodajalska_Oljka_4.11.2011-6874Krvodajalska_Oljka_4.11.2011-6886Krvodajalska_Oljka_4.11.2011-6895Krvodajalska_Oljka_4.11.2011-6898Krvodajalska_Oljka_4.11.2011-6909Krvodajalska_Oljka_4.11.2011-6910

 
.