DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Vnovični poziv: Vzdrževanje zanemarjenih garažnih hiš naj prevzame koprska komunala
Prispeval Patrik Peroša   
Sreda, 31 avgust 2011

V preteklosti smo večkrat opozorili na slabo vzdrževane garažne hiše na območju Markovca (Krožna in Bernetičeva) in Prisoj. Tri garažne hiše se tudi po številnih letih še vedno ne vzdržujejo na primeren način. Razumljivo je, da občasne, pretežno samostojno organizirane čistilne akcije, za vzdrževanje takih objektov, kjer najde mesto več sto avtomobilov, ne morejo zadostovati. Menimo, da tako stanje ne more biti v ponos Mestni občini Koper in nanjo meče zelo slabo luč. Velikemu številu občanov, ki živijo v bližini območij garažnih hiš, je težko sprejeti dejstvo, da se nekateri deli mesta skrbno negujejo, medtem ko se drugi prepuščajo usodi in so zelo degradirani.

Garažne hiše so zelo zanemarjene, v njih se zbirajo umazanija, odpadki, so poligon za vandalizem, stanovalci opozarjajo tudi na to, da se prostore pogosto uporabljajo narkomani, ki za sabo puščajo nevarne igle. Neurejenost in zanemarjenost nekaterih delov garaž je tako velika, da območje postaja vse bolj nevarno za naše občane, večajo se tudi možnosti širjenja bolezni, saj odpadki privabljajo glodavce in druge živali, ki lahko širijo za človeka nevarne bolezni.

Menim, da bi se lahko zadeve zelo hitro uredile, če bi vzdrževanje vseh treh garažnih hiš v svoje roke prevzelo javno podjetje Komunala Koper, ki ima dovolj znanja, opreme in kadrovskih zmogljivosti, da stanje uredi. To ni prvi poziv Komunali Koper, zato nas toliko bolj čudi zakaj se vrsto let tako Komunala kakor tudi Mestna občina Koper na ta problem ne odzoveta,“ pravi Patrik Peroša. V Oljki menijo, da bi sredstva za dodatne stroške morala zagotoviti Mestna občina Koper, saj gre za ureditev območja, kjer živi lep del naših občanov. V projekt celostne ureditve območja bi se lahko namestil tudi varnostni videonadzorni sistem, ki bi ga upravljali pristojni organi in nikakor ne občinskih. Zagotovitev varnostnih razmer za občane in njihovo premoženje v treh garažah je namreč nujno potrebno, v nasprotju s postavitvijo kamer na koprski promenadi, saj velik del tistih, ki so v zadnjih letih uporabili garažne hiše, je bil vsaj enkrat žrtev vandalizma.

Želimo, da bi tokratnemu vnovičnemu pozivu koprski župan iskreno prisluhnil, saj je skrajni čas, da se garaže začnejo urejati in čistiti. Menimo, da bi vzdrževanje garaž predstavljalo le minimalen del številnih naložbenih posegov v občini in za njegovo uresničenje ne bi smelo biti nobenih težav ali izgovorov.

 
.