DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Bo Popovič novemu vodstvu KS Koper - Center politično sprostil protipravno zadržana sredstva ?
Prispeval Vida Gračnar   
Četrtek, 18 avgust 2011

Novo izvoljenemu predsedniku Krajevne skupnosti (KS) Koper -  Center Mitji Vatovcu čestitam za izvolitev in mu želim uspešno delo v naslednjem mandatu. Upam in pričakujem, da bo za krajane storil veliko več kot v prejšnjem mandatu, ko ni zanje, kot član sveta KS Koper – Center, naredil nič. S formalno prevzeto funkcijo bo Vatovec prevzel tudi veliko odgovornost in morda tudi več čuta do kraja (krajevne skupnosti) v katerega se je priselil pred le nekaj leti.

Vatovec je ob izvolitvi podal dve obljubi, za kateri je zagotovil, da ju bo izpolnil v tem mandatu. Prvič, da bo krajevni skupnosti zagotovil nove prostore in drugič, da bo dosegel, da Mestna občina Koper KS Koper – Center po dolgih letih nameni zakonsko zagotovljena sredstva za njeno delovanje. Novi prostori so sicer dobrodošli, nikakor pa niso nujno potrebni, saj bi zadostovala manjša adaptacija obstoječih in bi se s tem izognili nepotrebnim stroškom za KS. Predvsem druga programska točka Vatovca, ki obljublja krajevni skupnosti sredstva, ki ji sicer pripadajo po zakonu, kar smo za eno leto že dokazali s pravnomočno sodno odločbo, nakazuje na to, da je koprski župan Boris Popovič vrsto let iz političnih razlogov zaviral razvoj KS Koper – Center. Naj spomnimo, da je MOK še pred kratkim zavrnila mediacijo v sporu pri dodelitvi sredstev KS in znova izbrala vnaprej izgubljeno sodno pot in dolgotrajno ter drago pravdanje, ki bo šlo v škodo vseh občanov MOK. Če bo zdaj resnično prišlo do prekinitve sodnih sporov in dodelitve sredstev za vrsto let nazaj, bo to trden dokaz, da je Popovič vsa ta leta zlorabljal svojo funkcijo v politične namene. Župan ne nosi samo moralne odgovornosti za tako nizkotno ravnanje, temveč tudi odškodninsko ali kazensko, saj je namensko oškodoval občinsko premoženje in tudi lastne krajane, ki so bili prikrajšani za številne programe, ki bi jih lahko realizirali, če bi prejemali proračunska sredstva za delovanje KS. Z deblokado sredstev in prekinitvijo sodnih sporov bomo sicer vsi zadovoljni, za mirno rešitev spora sem se kot nekdanja predsednica KS tudi vedno zavzemala, vendar sem na drugi strani vedno naletela na gluha ušesa.

Ali bo tokrat politično prijateljska naveza Popovič-Vatovec ključna za rešitev večletnega spora pa bomo videli že v naslednjih mesecih. Znano je namreč, da je Vatovec velik podpornik Popovičeve politike. Če bo sporočilo razpleta dolgoletnih nepotrebnih sporov to, da se konflikti na koprski občini ustvarijo in tudi rešijo na povsem osebni podlagi, na nespoštovanju zakonov, različnosti mnenj ali kulture, na škodo vseh občank in občanov MOK, bo to vnovičen prikaz županove politične drže in morale, ki je naklonjena le "pravim ljudem" na "pravih mestih". Sporočilo bo še toliko bolj glasno, če se spomnimo besed, ki jih je pred nekaj meseci Popovič javno izrekel v oddaji Izostritev: »Glejte, če kire KS ne rabimo,  ne rabimo  KS Koper center. Največ se vlaga tam, tam smo skozi tam smo, praktično tam živimo sej smo cele dneve tam in tudi vi ste tam skozi in vsi okoliški prebivalci več ali manj smo v centru, nismo vsak dan v Marezigah, Šmarjah ipd., v Kopru smo pa več ali manj non stop, še posebej mi ki delamo, zdaj kaj rabim jaz KS Koper –  Center, če bi oni hoteli sodelovati z nami bi lahko, jaz sem jih tudi prosil, ampak oni nočejo,« je za oddajo povedal Popovič (nelektorirano). Ali bo to pomenilo, da se bo KS Koper - Center zdaj ukinila?

Hkrati bi se zahvalila vsem občankam in občanom MOK, zlasti pa krajanom KS Koper – Center za vso podporo pri mojem minulem delu v KS. Še naprej ostajam članica Sveta krajevne skupnosti in bom svojo funkcijo opravljala vestno ter skrbno, zato bom tudi v prihodnosti na razpolago vsem, ki bodo menili, da s strani novega vodstva ne prejemajo zadostne podpore.
 
.