DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Novice 2011
Svetniške pobude iz zadnje seje občinskega sveta MOK
Prispeval Vida Gračnar   
Sreda, 28 december 2011

Na zadnji, 3. redni seji Občinskega sveta Mestne občine Koper smo, tako kot večkrat do sedaj, občinski svetniki Oljke – stranke Slovenske Istre podali nekaj pobud, ki jih opisujemo v nadaljevanju.

Podali smo pobudo o pričetku rednih čistilnih akcij dokaj zanemarjenih garažnih hiš na območjih KS Žusterna (garažni hiši na Bernetičevi in na Krožni cesti) in garažne hiše na območju KS Olmo – Prisoje. Na to opozarjamo že dalj časa, zato pričakujemo, da se v letu 2012 dejansko prične z vsaj rednim mesečnim čiščenjem, vsaka druga občasna rešitev, kot v preteklosti, ni sprejemljiva.

Več ...
 
Vesel Božič in srečno v letu 2012!
Prispeval Oljka   
Petek, 23 december 2011

Ko leto se konča, še ni konec sveta.

Vsi vemo', da Novo leto je neznanec,

katerega je prav lepo spoznati,

mu zaupati, vendar ne preveč pričakovati.

Novo, katero se nam obeta bo zagotovo drugačno,

vendar nad njim obupati vnaprej,

bi bilo za vse zelo napačno.

Če se v starem letu vam je kaj zataknilo

vam bo novo leto zagotovo vse vozle razrešilo.

Vsak dan pokazati je treba, kaj si in kaj znaš,

saj obrneš srečo zlahka, če le pogum imaš.

Vesel Božič, veliko prijetnih prazničnih trenutkov

in dosti zdravja, sreče ter uspeha v letu 2012!

 
Pred sprejemom proračuna MOK
Prispeval Valter Krmac   
Sreda, 21 december 2011

Pred nami je odločanje o novem proračunu Mestne občine Koper za prihodnje leto 2012. Na srečo tokrat ni več govora o „superfantastičnih proračunih“, kot smo pred leti poslušali suverene pridevnike, ki jih je mestnim financam nadeval župan Boris Popovič. Napredek vidimo zgolj v temu, da se občankam in občanom Kopra ne ponujajo več pravljice o 100 in več milijonov evrov proračuna, ki jih v preteklosti, kljub napovedim, ni nikoli bilo. Mejnike in presežke smo res dosegali zadnja leta, ko so mestne finance v rdečih številkah. Resnici na ljubo smo leta 2006 beležili celo presežek v prihodkih, vendar zgolj na račun prodaje kapitalskega deleža Mestne občine Koper v lastništvu družbe Luka Koper. Izkupička danes seveda ni več, saj smo že leta 2007 beležili velik presežek odhodkov nad prihodki, stanje se je v letih 2009 in 2010 celo tako poslabšalo, da je vodstvo občine najelo vrtoglavih 40 milijonov evrov posojil. Tudi ta posojila niso rešila rdečega stanja na računih, vsak pa se lahko pri sebi vpraša, ali je bilo smotrno zadolžiti vsakega občana, vsa gospodinjstva, tudi novorojenčke za 1.142 evrov (izračun časnika Finance z dne 9.12.2011).

 

Več ...
 
3 milijonsko novoletno darilo Komunali Koper na račun občank in občanov
Prispeval Vida Gračnar   
Ponedeljek, 19 december 2011


Ob že povsem nezavidljivemu stanju zadolženosti občanov Mestne občine Koper (1.142 EUR na občana), ki po zaslugi občinskega vodstva z naskokom prednjačijo v statistiki zadolženosti po občanu med vsemi slovenskimi občinami, se obeta novo več milijonsko „metanje javnih sredstev v smeti“. Kot lani, ko smo glasno opozorili na neprimernost subvencioniranja javne službe odvoza komunalnih odpadkov (v višini dobrih 2 milijonov EUR), smo primorani to ponoviti tudi letos. Župan Boris Popovič si namreč s pomočjo somišljenikov v koprskem mestnem svetu obeta zagotoviti novo finančno injekcijo, tokrat v višini 2,9 milijona evrov!, s katero bi rešil katastrofalno poslovanje koprske Komunale. Za točno tak znesek namreč odhodki izvajanja javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki, presegajo prihodke iz te dejavnosti. Po našem mnenju gre samo za reševanje nasedle okoljske politike MOK in neprimernega vodenja Komunale Koper. Župan Boris Popovič je namreč na čelu MOK že več kot devet let in v vsem tem času ni storil ničesar v okviru reševanja problematike odvoza, zbiranja ali deponiranja komunalnih odpadkov. Razen seveda tega, da je pred leti miniral delovanje konzorcija županov Južne Primorske Gojup, ki si je prizadevalo za regijsko odlagališče. Nekaj upanja sicer danes imamo z novim konzorcijem Cero NIK, vendar so rešitve spet odložene daleč v prihodnost. Popovič je seveda tudi dobro vedel, da bo 15.7.2009 poteklo okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje odlagališča v Sv. Antonu, vendar si je pred tem zatiskal oči, vse do končnega upora tamkajšnjih krajanov, ki so obratovanju odlagališča, ki ni več imelo ustreznih pogojev, nasprotovali z vsemi silami.

 

Več ...
 
Mestna občina Koper tone v dolgovih
Prispeval Valter Krmac   
Četrtek, 15 december 2011

Že vrsto let v Oljki - stranki slovenske Istre opozarjamo, da je ves blišč, ki ga že vrsto let vsiljuje župan Mestne občine Koper, slaba usmeritev za razvoj občine. To dokazujejo tudi zadnji podatki objavljeni v časniku Finance z dne 9. 12. 2011,  kjer je navedeno, da je trend zadolženosti Mestne občine Koper v obdobju med letoma 2006 in  2011 skokovito narasel za vrtoglavih 1.316 odstotkov. Če podatek prikažemo v denarju, to pomeni, da je zadolženost vsakega prebivalca koprske občine narasla iz 88 na 1.142 evrov!  Koprski župan Boris Popovič je v svojem mandate vsako občanko in občana Mestne občine Koper zadolžil za rekordnih 1.142 evrov. Dosegli smo neslavni primat zadolženosti na državni ravni z velikim naskokom pred ostalimi slovenskimi občinami. Drugi podatek, ki vzbuja zaskrbljenost, je rast brezposelnosti, ki Mestno občino Koper spet uvršča na sam vrh v slovenskem prostoru. Brezposelnost v naši občini nenadzorovano raste in ji ni videti konca. Podjetja propadajo, trgovine in proizvodni obrati se zapirajo, obrtniki klonejo pred slabim poslovnim okoljem, kjer se zanje ne stori nič, novih poslovnih pobud pa enostavno ni.

 

Več ...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
.