DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
2,5 milijona evrov za Popovičeve smeti!
Prispeval Viktor Markežič   
Petek, 29 oktober 2010

V Oljki – stranki slovenske Istre smo v zadnjem letu pogosto opozarjali, da se neusmiljeno bliža čas, ko bodo negativne posledice predvolilnih manevrov koprskega župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča počasi ugledale luč sveta.
 
Glede na okoliščine, ki so botrovale zaprtju komunalne deponije v Sv. Antonu, kjer se je Popovič moral ukloniti volji krajanov, smo takoj opozorili, da bodo posledice dramatične. Dejstvo je namreč, da Popovič v osmih letih županovanja ni storil ničesar na področju iskanja primerne lokacije za odvoz komunalnih odpadkov. Še več, bil je zelo aktiven pri miniranju regijskega odlagališča konzorcija GOJUP. 

Več kot leto dni se komunalni odpadki Mestne občine Koper prevažajo na več ali manj neznane lokacije, po neznanih cenah. Zbiranje podatkov s strani predstavnikov medijev, je bilo v začetku celo tragikomično opravilo, saj so do ključnih podatkov o lokacijah odvoza koprskih smeti prišli s sledenjem tovornim vozilom. Javno podjetje Komunala Koper in Mestna občina Koper sta namreč za vsako ceno skrivali tovrstne, sicer javne podatke, vse zaradi bližajočih se lokalnih volitev.
 
Ko smo glasno nasprotovali tovrstni praksi in opozarjali, da bodo ceno takšnega početja plačali prav občani MOK na dragih »povolilnih« položnicah, nas je Popovič utišal z vzdevki kot so »destruktivna opozicija« ali podobnimi. Resnica pa je drugačna, saj se je kot destruktivna sila za občinsko blagajno izkazal prav sam Popovič, ki za naslednjo izredno sejo občinskega sveta MOK predlaga dodatno točko dnevnega reda, kjer bomo odločali o subvenciji za pokrivanje stroškov gospodarske javne službe zbiranja, odvoza in odlaganja komunalnih odpadkov za leto 2010.
 
Zadržanje volilnih opravil v Mestni občini Koper je razkrilo še eno predvolilno mahinacijo Popoviča, ki je nameraval udariti po žepu občane MOK takoj po volitvah. Sedaj pa si Popovič prizadeva oškodovati javne finance in vse občane še naprej, saj bi iz skupne mestne blagajne namenil kar 2.376.259,00 evrov subvencij Komunali Koper, s katerimi bi se za nazaj, za celo leto 2010, pokrila cena dejanskega odvoza smeti, ki je nižja od zneskov, ki jih Komunala zaračunava uporabnikom. 
 
Gre za nesprejemljiv primer razmetavanja z denarjem občanov Mestne občine Koper, ki je le posledica katastrofalnega vodenja občine in Komunale Koper. Gre za vrtoglavi znesek približno 2,5 milijona evrov, ki bi ga lahko občinska uprava namenila številnim družinam, ki so v stiskah zaradi težke gospodarske krize. V kolikor bi tak znesek razdelili med pomoči potrebne v obliki enkratne socialne pomoči v višini 500 evrov, bi lahko pomagali 5.000 koprskim družinam ali posameznikom. Popovič pa se je odločil ta denar dobesedno vreči v smeti.
 
V Oljki – stranki slovenske Istre pozivamo koprskega župana naj nemudoma oživi delovanje konzorcija GOJUP in naj se takoj prične z iskanjem primerne lokacije za odvoz koprskih komunalnih odpadkov, ki naj bo izpolnjevala kriterije ekonomičnosti in primerne okoljske umeščenosti. Cena, ki jo občanke in občani plačujemo, je sramotno visoka, sploh v luči zlorabe v politične namene.

 
.