DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Po podražitvah Komunale se obeta nov udarec za občane?
Prispeval Lokalni odbor Koper   
Petek, 15 oktober 2010

Mestna občina Koper naj bi pri direktoratu za pomorstvo ministrstva za promet, že zaprosila za soglasje, na podlagi katerega bo drastično dvignila cene privezov v novem koprskem mandraču.

Koprski župan Boris Popovič je namreč že avgusta, kar med dopustnim obdobjem, koprski Komunali podpisal sklep o podražitvi višine najema komunalnih privezov, ki bo kmalu tudi do štirikrat višja od sedanje. Lastniki plovil dolžine do 4 metrov danes plačujejo približno 100 evrov pristojbine, plovila dolžine med 4 in 6,50  metra pa  4,95 evrov na 10 cm plovila, kar za plovilo dolžine 4 metre znaša približno 200 evrov. Z novim valom podražitev, ki naj bi jih Popovič priskrbel koprski Komunali pa naj bi lastniki plovil dolžine štirih metrov plačali kar nad 800 evrov!

S takimi podražitvami bo zadan usodni udarec različnim športnim, rekreativnim ali ljubiteljskim dejavnostim lastnikov manjših plovil, predvsem občanom Mestne občine Koper, ki si takih podražitev ne bodo morali privoščiti. Z namerami koprske Komunale se dokončno razblinijo pred časom sprejete spremembe odloka o pristanišču, ki omogočajo pridobitev komunalnih privezov tudi za plovila dolžine nad 8 metrov. Prepričani smo, da je bil koprski mandrač prenovljen zgolj za elito in bogate lastnike plovil višjega cenovnega razreda, od katerih si Mestna občina Koper obeta le dobre zaslužke in polnjenje povsem obubožane mestne blagajne. Manj premožni občani oz. uporabniki komunalnih privezov pa se bodo morali posloviti od svojih skromnih barčic zaradi predragih pristojbin.  Danes je torej že dejstvo, da so bile Popovičeve obljube o preureditvi koprskega mandrača zaradi domačinov zgolj zavajanje, saj je jasno, da bi bili s predlaganimi novimi pristojbinami preprosti ljudje izrinjeni iz mandrača, zato da bi zapustili mesto bogatim lastnikom večjih in dražjih plovil. Tako se je izkazalo, da je župan imel figo v žepu, ko je zagotavljal, da bo nov mandrač namenjen lastnikom majhnih plovil.

V Oljki – stranki slovenske Istre pozivamo koprskega župana Borisa Popoviča in direktorja koprske Komunale Igorja Hrvatina, naj za nedoločen čas zadržita vse postopke, ki so vezani na podražitev komunalnih privezov. Dopustne bi bile podražitve, ki temeljijo na rasti cen življenjskih potrebščin, ne pa ukrepi, ki so namenjeni zgolj polnjenju prazne občinske blagajne. Spomnili bi ju, da smo v časih hude gospodarske stiske, ko se številni koprski občani komajda preživljajo in bi lahko vsak dvig cen javnih storitev tako stanje le poglobilo. Naj spomnimo, da je nedavno Komunala Koper najavila dvig cen komunalnih storitev za odvoz smeti. Znano je namreč, da je koprska mestna uprava več kot eno leto na silo, iz predvolilnih razlogov, zadrževala rast cen odvoza komunalnih storitev na več ali manj tajne lokacije, saj Popovič v vseh letih županovanja ni še niti pričel z reševanjem problemov mestne in toliko manj regijske deponije.

Čedalje bolj je jasno, da je MOK v vedno večjih finančnih težava, saj že znane in vse bodoče podražitve postopoma prizadevajo občane, ki kot zgleda bodo morali postopoma odplačevati megalomanske investicije s katerimi se župan bohoti. Po eni strani je zamik volitev celo koristil, saj lahko občani sedaj vidijo kaj je župan pripravljal za post-volitve, to so danes znane podražitve.

 
.