DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Ponovno nepotrebno zapravljanje občinskega denarja
Prispeval Valter Krmac   
Sreda, 08 september 2010

Razpis za preureditev krožišča med koprskim sodiščem in Ogrlico je Mestna občina Koper izdala že februarja. Zakaj so se gradbena dela začela šele pred nekaj dnevi, lahko le ugibamo. Z veliko verjetnostjo le zaradi prvotno predvidenih občinskih volitev, kjer bi koprski župan Boris Popovič lahko tik pred predvolilnim molkom razkazal še enega izmed "velikih gradbenih dosežkov". Da je le nekaj metrov oddaljeno staro mestno jedro v katastrofalnem stanju, Popoviča ne skrbi, saj ostaja ta del mesta večinoma skrit pred očmi širše javnosti, prav tako ostajajo nerešene številne bivanjske in prometne težave prebivalcev iz teh območij.

Želje koprskega župana, da bi Mestna občina Koper postala znana kot »mesto palm« ali »mesto krožišč«, so vendarle pretirane. Želeli bi ga opozoriti, da smo še daleč od tega, da bi bili težki časi gospodarske krize mimo. Zato upravičeno dvomimo v koristnost in upravičenost preureditve krožišča pri Ogrlici in obsojamo tak način porabe javnih sredstev, kjer postajajo prioriteta stroški za nepotrebna gradbena dela. Na drugi strani pa občinska uprava nima posluha za velike socialne stiske svojih občanov, tako pomoč v veliko primerih celo zavrača zaradi slabega stanja mestnih financ.

Trdimo, da je prenova krožišča pri Ogrlici povsem nepotrebna. Gre namreč za enega izmed prvih rondojev v naši občini, ki je še do danes odlično služil svojemu namenu. Mnogi opozarjajo celo na to, da je eden izmed najbolj funkcionalnih, zato apeliramo na koprskega župana Popoviča, naj že enkrat preneha metati denar občanov skozi okno.

Zagovarjamo prometno varnost in urejenost mestne infrastrukture, vendar bi morala mestna oblast v kriznih časih načrtovati povsem drugačne prioritetne naloge, kjer bi na prvo mesto postavili skrb za socialno in finančno stisko občanov, ne pa interese nekaj gradbenih podjetij, ki v Mestni občini Koper prosperirajo na račun šibkejših.

Spisek nepotrebnih gradenj in prelitega betona v Mestni občini Koper je dolg, v prihodnosti utegne celo resno ogroziti občinsko blagajno. Tudi zaradi takih brezglavih odločitev, kjer župan postavi na kocko prihodnost svojih občanov, da bi uresničil osebne ambicije, bomo na naslednjih občinskih volitvah - ne glede na čas, ko se bodo izvedle - izbrali novo vodstvo, ki bo zmožno postaviti nove prioritete in vrednote.

 
.