DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Popovičev usodni udarec demokraciji obrodil sadove!
Prispeval Koprski občinski odbor   
Petek, 03 september 2010

Tudi v Oljki – stranki slovenske Istre smo z začudenjem sprejeli nedavno odločitev ustavnega sodišča, da se zadrži akt predsednika Državnega zbora o razpisu rednih volitev v občinske svete in rednih volitev županov v delu, ki se nanaša na Mestno občino Koper in Občino Trebnje ter v času tega zadržanja ohrani mandat organov v obeh sedanjih občinah, do zaključka postopka za oceno ustavnosti Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij.

Odločitev ustavnega sodišča je bila za nas resnično nepričakovana, predvsem je prišla v vrhuncu predvolilnih priprav, le nekaj dni pred pričetkom predvolilne kampanje, ko smo nameravali vstopiti s kakovostnimi programi in ljudmi, ki bi lahko Mestni občini Koper in njenim prebivalcem omogočili novo, demokratično vodstvo in skladen razvoj v vseh njenih delih. Vendar v Oljki – stranki slovenske Istre spoštujemo pravno državo in odločitve ustavnega sodišča ne bomo komentirali ali vrednostno ocenjevali.

 

Kdor si zasluži najostrejšo kritiko, je glavni krivec za nastalo situacijo, ki bo več kot 40 tisočim volilnim upravičencem Mestne občine Koper onemogočilo demokratično izražanje volilne volje na način in v času, kot ostalim državljanom Republike Slovenije.

Prepričani smo, da je izredna situacija nastala zaradi koprskega župana Borisa Popoviča, ki je v dolgoletnem zanemarjanju razvoja Ankarana in mačehovskem odnosu do tega kraja, ki je zanj postal le boljši trg nepremičninskih špekulacij, prebivalce pripeljal do skrajne točke, ko v takem okolju preprosto niso mogli več živeti.

Boris Popovič je Ankarančane šikaniral do skrajne točke, ko so svoj obstoj in prihodnost videli le v ustanovitvi nove, samostojne občine Ankaran, ki bi se odcepila od Mestne občine Koper. Popovič je s svojo destruktivnostjo in preračunljivostjo vseskozi zaviral demokratične referendumske postopke, pred in po večinski odločitvi Ankarančanov, da se razdružijo iz Mestne občine Koper. Da je Popoviča pri tem gnal le interes do ankaranskih nepremičnin in prihodkov  iz naslova delovanja Luke Koper na tem območju, je jasno. Znano je namreč, da koprski župan drugače misleče običajno prezira in jih prepusti lastni usodi. Tokrat je ravnal drugače, postavil se je v vlogo pravičnika in zagovornika enotne Mestne občine Koper in s svojim lobiranjem v Državnem svetu in Državnem zboru RS uspel izničiti referendumsko izraženo voljo Ankarančank in Ankarančanov.

Danes so deset tisoči nedolžni prikrajšani za del svojih pravic, le po zaslugi koprskega župana Popoviča in njegovih podpornikov, ki so Ankarančanom že pred meseci vsadili nož v hrbet, ko so prezrli njihovo ustavno pravico do samoodločanja in zavrnili legitimno in do zakonov spoštljivo pobudo do ustanovitve občine Ankaran.

Prepričani smo, da bo današnji dogodek razbistril koprsko politično polje in bo marsikomu iztočnica za drugačno razmišljanje o odnosu, ki ga imamo do našega kraja in ljudi. Občinskih volitev ne bo do dokončne odločitve Ustavnega sodišča. Ta se utegne zgoditi v naslednjih mesecih, morda v začetku naslednjega leta ali še kasneje. Medtem pa bodo lahko Koprčani dobro razmislili, kakšno prihodnost si želijo in zaslužijo.

 
.