DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Občani na Rdeči križ, župan zapravlja za estetiko
Prispeval Viktor Markežič   
Petek, 27 avgust 2010

Več kot leto dni smo se prebivalci in obiskovalci Mestne občine Koper spraševali, kako je bilo možno umestiti neestetski orjaški stvor iz neobdelanega betona, t.i. »turbo fontano«, kot dobrodošlico ob vstopu v Koper.

Naj spomnimo, da je Popovičeva zamisel o gradnji vodometa v obliki albanskega bunkerja še ena od nesrečnih zgodb zlorabljanja davkoplačevalskega denarja. Sredstva, ki bi jih lahko namenili prebroditvi krize in lajšanju t.i. socialnih stisk naših občank in občanov, v potokih iztekajo v nepotrebne gradnje in investicije, ki služijo več ali manj le ustvarjanju kulta osebnosti Borisa Popoviča.

Tudi »turbo fontana«, tako kot mnoge druge gradnje v Kopru, je bila načrtovana in zgrajena kot črna gradnja. Mestna občina Koper je zavestno kršila vse okoljske in gradbene predpise in na silo umestila vodomet, ki ga je legalizirala šele čez več mesecev. Že prva gradbena faza je na podlagi informacij, ki so bile predstavljene javnosti, mestni proračun olajšala za neverjetnih 400.000 evrov.

Popovič je po več kot letu gledanja v sivino betonskega kolosa končno dobil novo inspiracijo. Danes trdi, da bo to »najlepša fontana daleč naokoli«. Za preureditev njene zunanje podobe bo namreč poskrbel cenjeni  umetnik iz Dekanov Ivo Kisovec. Prepričani smo, da bo Kisovec svoje delo opravil kakovostno in z visoko estetsko in umetniško vrednostjo. Zavedati se je treba tudi dejstva, da je v roke dobil nasedlo županovo gradnjo in vsak naknadni poseg bo terjal veliko dela.

Da bo županov vodomet lepši, o tem ne gre dvomiti. Popoviča bi vprašali ali je pravilno umestil zadnje estetske posege prav v obdobje hude recesije, ki je odjeknila pravo socialno bombo tudi v naši občini. Ali je poseg povezan le s predvolilno kampanjo Popoviča, ki jo bodo drago – mediji navajajo dodatnih 100.000 evrov -  plačali občani Mestne občine Koper?

V Oljki – stranki slovenske Istre smo prepričani, da koprski župan še slabi že slabo stanje obubožanega mestnega proračuna. Kar je še hujše, je priviligiranje nepotrebnih investicij v škodo življenjsko pomembnih. Z zgroženostjo sprejemamo številne klice in pozive občanov ter predstavnikov nepridobitnih organizacij, ki trdijo, da naj bi Mestna občina Koper v zadnjih mesecih zavračala večino klicev na pomoč, še huje, naj ne bi izpolnjevala niti svojih rednih obveznosti do njih. Eden takih primerov naj bi bil celo koprska območna enota Rdečega križa, kjer si z vsemi močmi prizadevajo, da bi olajšali stisko v katero so bili postavljeni številni manj srečni posamezniki.      

 
.