DomovStatutProgramHimna/pesemArhiv novicKontakt
Razprodaja kulturne dediščine kot rešitev mestnega proračuna?
Prispeval Uroš Šorgo   
Petek, 13 avgust 2010

V Oljki – stranki slovenske Istre smo z izjemno žalostjo sprejeli novico, da je Mestna občina Koper na javni dražbi ponovno razprodala del mestne kulturne dediščine.

Lahkotnost s katero koprski župan Boris Popovič in njegovi sodelavci brez jasnih strategij odtujujejo javno premoženje, je nesprejemljiva. Palača Panaiatopolo je lep primer koprske preteklosti, ki je kljub popolnem zanemarjanju, v zadnjih letih zaživela v nizu izjemnih kulturnih dogodkov. Za to gre zahvala predvsem društvom in posameznikom, ki so prostovoljno uredili krasen vrt in okolico pred palačo in v edinstvenem ambientu priredili vrsto glasbenih, literarnih in kulturnih dogodkov, ki so v zadnjih letih postali širše prepoznaven simbol družbenega poletnega dogajanja v Bertokih.

Povsem podpiramo krajane Bertokov, ki prodaji nasprotujejo. Kot že večkrat prej, je tudi tokrat Popovičeva trda oblastna roka prezrla interese malih ljudi, svojih občanov, ki lahko le nemo gledajo, kako jim pred očmi izginja pomembna infrastrukturna točka, kjer so se lahko zbirale in veselile vse generacije. Tokratno tiransko početje koprske mestne uprave je le vzorec kontinuiranega obnašanja zadnjih osem let, ko avtokratski župan za dosego svojih ciljev ne potrebuje mnenj krajanov in krajevnih skupnosti.

Žal ne gre za prvi primer razprodaje ali uničenja mestne kulturne dediščine. Popovič morda načrtuje celo popolno izničenje bogate koprske zgodovine. Prodaja Palače Panaiatopolo za sorazmerno malo denarja podjetniku Dimitriju Vivodi nas negativno preseneča, saj kaže na pomanjkanje prostorske razvojne strategije Mestne občine Koper, ki se že skoraj dnevno ali tedensko spreminja. Občina je namreč prodala stavbo zgodovinskega pomena, brez da bi si zagotovila možnost vplivanja na njeno vsebinsko prenovo. Vivoda je namreč ob nakupu celo izjavil, da ne ve natančno, kaj bo s stavbo počel. Razmišlja o zasebni vili ali celo o družinskem hotelu.

Zadnje dejanje je vnovični pokazatelj histerije in obupa pri vodenju mestne blagajne, ki je očitno izpraznjena že v prvi polovici leta. Proti tako brezvestnem ravnanju se bomo v Oljki – stranki slovenske Istre odločno borili, zlasti pri tem, da je potrebno vsem krajanom omogočiti enakomerne razvojne standarde.

 
.