DomovStatutProgramVčlani seHimna/pesemArhiv novicKontakt
Lokalni odbor Oljka Piran z novim vodstvom
Piran
Sobota, 24 junij 2017

Člani stranke Oljka, lokalnega odbora Piran, so na nedavnem zboru članstva izvolili novo vodstvo. Novi predsednik LO Piran je Aleksij Tomljanovič, dosedanji podpredsednik. Gospa Irena Dolinšek, prva predsednica LO Piran, se je od aktivne politike poslovila konec lanskega leta in odstopila z mesta predsednice, saj se želi v polni meri posvetiti dobrodelnim in humanitarnim dejavnostim. Za njen prispevek se ji iskreno zahvaljujemo in želimo veliko uspeha tudi v prihodnje.

Člani lokalnega odbora so soglasno podprli izvolitev novega predsednika Aleksija Tomljanoviča, za podpredsednika je bil prav tako soglasno izglasovan Onelio Bernetič, medtem ko sekretar lokalnega odbora ostaja Dejan Dobravc.

Aleksij Tomljanovič, novo izvoljeni predsednik:"Primarni cilj stranke ostaja zavzemanje za regijo Istra. Dovolj je bilo izkoriščanja in uničevanja s strani tistih, ki ne živijo in ustvarjajo tu, ampak bi samo jemali - od tu, nam. Kot predsednik lokalnega odbora bom naredil vse, da se povežemo s tistimi, ki razmišljajo enako ali podobno in da skupaj ustvarimo pogoje za osvoboditev vseh teh vezi in spon neke obremenjujoče politike, ali če hočete, politike slabe prakse. Dejstvo, da je Oljka nedavno nazaj postala pridruženi član EFA (European Free Alliance, stranke, ki je zastopana v EU parlamentu) nam bo sigurno v veliko pomoč na tej poti regionalizacije, medtem ko nas na občinskem nivoju čaka ogromno dela. Naša občina ni v zavidljivem položaju in čaka nas nekaj let trdega dela - samo, da jo vrnemo na izhodišče nula, kaj šele da bi bili tam, kjer bi morali biti, trend setterji. Napredek, delovna mesta, kvaliteta življenja, ustvarjanje pogojev za naše potomce – to je tisto, kar moramo zasledovati."

Io stesso provengo dall'economia reale, altrimenti detto, devo guadagnare da solo il pane quotidiano per me, per la mia famiglia e per i miei dipendenti. Pertanto posso affermare che le condizioni per l’imprenditoria sono molto trascurate nel nostro comune. Precisamente, creare le condizioni per l’imprenditoria (nell’ambito del programma e delle idee “Oljka”) nel nostro comune, sfruttare le possibilità e opportunità che il nostro ambiente offre. Senza dubbio ci sono più gruppi trascurati, perciò uno degli obiettivi del mio lavoro, sarà anche una più stretta collaborazione con la Comunità degli Italiani e operare in direzione degli interessi reciproci, dobbiamo congiungerci sia nella parte slovena sia oltre confine. Sono assolutamente d’accordo che rimane quale primo e principale obiettivo la regione Istria. Secondo la mia opinione, unica.

 
Računsko sodišče izdalo pozitivno mnenje o poslovanju Oljke
Istra
Četrtek, 22 junij 2017

Poslovanje Oljke je bilo v letu 2015 pozitivno ter skladno z Zakonom o političnih strankah in Zakonom o volilni in referendumski kampanji. To je povzetek revizije poslovanja Oljke, stranke Slovenske Istre, ki jo je za leto 2015 izvedlo Računsko sodišče (RS).

V svojem poročilu RS najprej oceni ustreznost strankinih ustanovnih aktov in dokumentov,  pristojnosti vodilnih oseb in organov ter njihovo skladnost z zakoni. Revizija nadalje zajema kontrolo strankinih prihodkov, odhodkov, premoženja in posojil. Predmet nadzora so tudi podatki o fizičnih osebah, ki stranki donirajo znesek, višji od povprečne bruto plače v predhodnem letu. Na vse navedene postavke RS ni imelo pripomb.

Revizijsko poročilo je objavljeno na:

http://www.rs-rs.si/rsrs/rsrs.nsf/I/K79212EA2B1B21DDEC1258144003D7194?openDocument&appSource=91F2455D38551D7CC1257155004755A7

 
Referendum naj bo
Istra
Ponedeljek, 22 maj 2017

Oljka, stranka Slovenske Istre podpira referendum o zakonu o drugem tiru in poziva vse Istrane, da prispevajo svoj podpis njegovim pobudnikom. Očitno je to edini način, da se upremo aroganci in brezbrižnosti, ki ju do Istre in Istranov izkazuje vlada Mira Cerarja.

V Oljko budno spremljamo dogajanje v zvezi z drugim tirom Koper – Divača in podpiramo njegovo izgradnjo. Zavedamo se, da je drugi tir neobhoden za nadaljnji razvoj koprskega pristanišče in njegovega zaledja, njegove gradnje pa si ne želimo za vsako ceno. Cena, ki jo v svojem zakonu izstavlja vlada, pa je odločno previsoka. Ekonomisti se strinjajo, da je projekt večkratno precenjen, finančni nadzorniki opozarjajo, da vsebuje velika korupcijska tveganja, logistični strokovnjaki vztrajajo, da je en dodaten tir strel v prazno. Večina pa soglaša, da se Madžari v tej zgodbi bolj kot za drugi tir potegujejo za prevzem Luke Koper. Nikomur od vladnih predstavnikov in služb pa niti na pamet ne pade, da bi prisluhnil predlogom ljudi, ki živijo v prostoru, v katerega bo drugi tir posegel.

V Istri smo ta način vladanja v zadnjih letih že izkusili in vse kaže, da gre za vzorec, po katerem vlada Mira Cerarja vsiljuje državljanom svoje rešitve. Podobno ignorantsko je mimo Istranov sprejela sporno traso H5 za avtocestni odsek Koper – Dragonja. Noben strokovni argument, nobeno opozorilo, pobuda ali prošnja ni naletel na pozornost vladnih veljakov. V Ljubljani pač menijo, da lahko odločajo namesto Istranov, tudi ko gre za njihov življenjski prostor. Zato si zaslužijo tudi  avtocestni referendum.

Kaj lahko v takih razmerah storimo mi, državljani, Istrani, drugega, kot da se pridružimo civilni iniciativi in podpremo referendum. To je edini način, da se upremo diktatu vlade, da prekinemo vzorec upravljanja države, ki postaja značilnost vlade Mira Cerarja in v kateri ni prostora za potrebe, želje in mnenja navadnih državljanov. Tudi v Istri ne.

Zatorej - vsi za referendum!

 
Oljka postala članica EFA
Koper
Torek, 04 april 2017

Pretekli konec tedna ( 31. marec - 1. april) je potekala skupščina Evropske svobodne zveze (EFA – European Free Alliance), v sklopu katere je Oljka pridobila status polnopravne članice. Poleg naše stranke Slovenske Istre so v Zvezo sprejeli še stranki Patrie Frulane iz sosednje Furlanije Julijske krajine in Inseme s Korzike. EFA zdaj šteje 49 strank.

EFA je bila ustanovljena leta 1981 kot zveza progresivnih regionalističnih in avtonomističnih strank Evropske unije, ki zastopajo narode brez lastne države, regije in tradicionalne manjšine. Temelj njenega programa je pravica do samoodločbe, promovira pa človekove, državljanske in politične pravice, demokracijo, upravljanje na več ravneh, kulturno in jezikovno raznolikost, kot tudi nacionalizem, regionalizem, avtonomijo in neodvisnost. V Evropskem parlamentu (EP) nastopa skupaj z Zelenimi.

Predsednik stranke Valter Krmac je ob tem izrazil zadovoljstvo in poudaril, da je članstvo Oljke v tej prestižni zvezi veliko priznanje za Istro, za Oljko in za vse njene člane, ki širijo idejo regionalizma v Sloveniji. »Nevzdržna je aroganca države, ki si jemlje pravico, da odloča v imenu vseh nas, ne da bi prisluhnila našim predlogom,« je poudaril Krmac. Ob tem je spomnil na nekaj najodmevnejših odločitev, ki neposredno zadevajo prebivalce Istre in pri katerih Istrani niso imeli besede: načrtovanje ceste do Dragonje, ki gre v celoti mimo vseh dobronamernih in argumentiranih predlogov lokalne stroke, vinjetni sistem, ki vključuje tudi kratek odsek od mejnega prehoda Škofije do predora Markovec in sili tranzitna vozila na lokalne ceste, s tem pa jih uničuje. Da o tem, kako se država desetletja otepa gradnje prepotrebnega drugega tira, niti ne govorimo.

»Prepričani smo,« dodaja generalni sekretar stranke Patrik Peroša, »da bo naša stranka, tudi kot članica EFA, v prihodnje laže komunicirala z vlado in vsemi organi, pristojnimi za uravnotežen razvoj in regionalizacijo Slovenije. Sedanja centralistično zasnovana država Istri ne daje, temveč ji nenehno samo jemlje. Naš dolgoročni cilj je zato združena Istra, vsi njeni trije deli, slovenski, hrvaški in italijanski. Le tako bomo lahko najbolje poskrbeli za svoje okolje, razvoj regije in dobrobit njenih prebivalcev. Istra ne potrebuje meja, še najmanj pa bodečo žico, ne potrebuje centra, ki jo ignorira, in ne pristaja na odločitve, ki so zanjo škodljive.«

 


.